Ion Creangă la Cenaclul „Ţara de Sus”

Urma să se desfăşoare cea de-a VI-a ediţie a Festivalului „În lumea lui Creangă”, 1 martie fiind ziua marelui povestitor.

Anul acesta, din cauza restricţiilor epidemiologice şi pentru protejarea a zecilor de copii care ar fi urmat să vină din toată zona, festivalul s-a amânat. Dar evenimentul a fost sărbătorit la Cenaclul „Ţara de Sus”.

Cu acest prilej, iniţiatorul festivalului, Constantin Tiron, le-a vorbit celor prezenţi despre Ion Creangă, aducând, printre altele, informaţii mai puţin cunoscute despre urmaşii lui Creangă răspândiţi prin lume.

Activitatea a început prin atribuirea unor premii ale Revistei „Însemnări bucovinene” şi din partea Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, anul acesta premiul „Gavriil Muzicescu” revenind Coralei bărbăteşti „Bucovina”, care, la cei 40 de ani de când a luat fiinţă, se poate mândri cu realizări frumoase, obţinute atât în ţară, cât şi peste hotare. A fost premiat şi profesorul Emil Forfotă, dirijorul formaţiei.

Premiul „Ion Creangă” a fost atribuit scriitorului Gheorghe Solcan din Gura Humorului, pentru reuşita versificării povestirilor lui Creangă, şi subsemnatei, pentru activitate jurnalistică privind popularizarea operei şi manifestărilor legate de Ion Creangă.

Membrii cenaclului şi invitaţii au asistat apoi la lansarea volumului de versuri „Stropi de târziu” semnat de Constantin Tiron, preşedinte de onoare al cenaclului.

Autorul ne-a obişnuit de-a lungul anilor cu versuri şi proze satirice, pentru textele şi interpretările sale la festivalurile de gen din ţară şi din Republica Moldova obţinând până acum 428 de premii.

Statura sa „urieşească”, vehemenţa cu care îşi prezintă creaţiile sau conduce multiplele manifestări culturale pe care le iniţiază şi organizează îţi dau impresia unui om autoritar. În realitate, Constantin Tiron este un om sensibil, duios chiar şi un „risipitor de sentimente”, cum l-a caracterizat George Bodea atunci când i-a citit manuscrisul şi a mai apucat să scrie prefaţa acestui volum…

Cei care au prezentat cartea, prof. dr. Luminiţa Ţaran şi subsemnata, precum şi cei care au luat cuvântul cu acest prilej, Alina Andruhovici, Traian Nistiriuc, Gheorghe Solcan, dr. ing. Marcel Flocea, preşedintele cenaclului ş.a. au apreciat lirica lui Constantin Tiron despre care acelaşi George Bodea spunea în prefaţă că „autorul simte nevoia să se confeseze, să se destăinuie” pentru a-şi mărturisi sentimentele şi altora şi a-i face părtaşi la trăirile sale.

Primul volum de versuri lirice, preponderent religioase, a fost urmat de acesta, din filele căruia răzbat sentimentele de iubire, nu numai pentru familie şi cei apropiaţi sufletului poetului, pentru oamenii care l-au impresionat, ci şi pentru natura înconjurătoare. „(…) Poetul a înţeles mereu să intre în relaţie cu semenii săi din imediata apropiere (iubita/soţia, familia cea mare, adică mamă, tată, fiu, bunici, frate, dar şi cu lumea cea largă, cu spaţiul şi timpul vieţuirii sale, inclusiv cu amintirile şi, în ultimă instanţă, cu sine însuşi” a scris George Bodea.

Poeziile alese şi citite de vorbitori, precum şi cele prezentate cu talentul-i bine-cunoscut de autor dedicate soţiei, mamei, care s-au constituit şi într-un omagiu adus femeii în prag de 8 Martie, au evidenţiat încă o dată frumuseţea creaţiei sale lirice.

Pentru a completa portretul autorului, încheiem cu o sinteză a cuvântului rostit de scriitoarea Alina Andruhovici: „Constantin Tiron e plin de optimism, nu se plânge, nu se vaită, lucrează cu râvnă. Are o sensibilitate deosebită, culegând frumuseţi din jurul său spre a le dărui şi altora ca să înţeleagă ceea ce este de înţeles” Cităm din poezia „Mai trece o zi”: „Hai, oameni buni, priviţi în jurul vostru/ Şi-o să vedeţi că ce e mic e mare,/ Că e şi-o inversare de valoare,/ Cercaţi să înţelegeţi rostul vostru!// Pricepeţi că viaţa e o carte/ În care nu sunt numai reci cuvinte,/ Că sunt atât de multe lucruri sfinte,/ De care doar orbirea vă desparte!”.

ARTEMISIA IGNĂTESCU

P.S. Manifestarea s-a desfăşurat la Colegiul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, în prag de 8 Martie. Cu acest prilej autorul şi dr. ing. Nicolae Marcel Flocea, preşedintele cenaclului, le-au adresat sărbătoritelor prezente felicitări şi calde urări de bine, fiecare participantă primind flori.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: