Slujbe arhiereşti

> La Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”

În 26 ianuarie 2020, în a 32-a Duminică de la Rusalii, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a săvârşit Sf. Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Oficiat în sobor arhieresc, în biserica mare a mănăstirii, serviciul divin a fost încă un prilej de apropiere între credincioşii din Suceava şi cei din localităţile limitrofe ale oraşului.

Corul mixt al catedralei a dat răspunsurile liturgice.

La finalul Sf. Liturghii, toţi închinătorii au ascultat cuvântul de învăţătură al ÎPS Părinte Pimen, privitor la învăţătura de suflet a pericopei evanghelice din acea zi.

Construită în perioada anilor 1514-1522, de către fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bogdan al III-lea, şi terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” are două hramuri – „Sf. M. Mucenic Gheorghe”, sărbătorit la 23 aprilie şi „Sf. M. Mucenic Ioan cel Nou”, prăznuit la 24 iunie.

Corpul de clădire al mănăstirii s-a înălţat – după tradiţie – pe locul unde a existat cândva o mică biserică de lemn din care nu s-au păstrat dovezi arheologice.

A fost pictată atât în interior, cât şi în exterior, în perioada 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş.

Aici se află moaştele Sf. Ioan cel Nou, aduse în 1589, de la fosta catedrală mitropolitană a Moldovei. Ele sunt păstrate în raclă de argint şi expuse pentru închinare, iar minunile înfăptuite de Sf. Ioan cel Nou l-au desemnat drept ocrotitorul Moldovei, alături de Cuvioasa Parascheva. (C.T.)

 

> La Paraclisul Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc

În Duminica a XXXII-a după Rusalii – a lui Zaheu (26 ianuarie 2020), Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Paraclisul „Izvorul Tămăduirii” al Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc.

La prima oră a dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat în sunete de bucium şi primit după datină cu pâine şi sare de către medicul Alexandru Paziuc.

Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de Părintele Aurel Goraş – Protopop al Protoeriei Câmpulung Moldovenesc. La slujbă au participat pacienţi, cadre medicale şi locuitori ai municipiului Câmpulung Moldovenesc, iar la momentele cuvenite din Sfânta Liturghie, teologul Adrian Nechifor a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a spus: „Astăzi Domnul ne-a învăţat cum să ne comportăm cu un om bolnav. Zaheu era un om bolnav; nu, n-avea nici accident vascular, n-avea nici schizofrenie, n-avea nici tulburare bipolară, n-avea nici ulcer gastric, n-avea nimic din toate acestea. Avea ceva mult mai grav, boala lui Zaheu avea nişte simptome şi avea nişte consecinţe care îl fac pe acest Zaheu om bolnav, pentru că păcatul nu este nimic altceva decât o boală, o neputinţă a sufletului. Care sunt simptomele bolii lui Zaheu? Zaheu era om avar. Păcatul acesta, neputinţa aceasta, boala aceasta care atingea sufletul curat pe care l-a avut Zaheu are nişte consecinţe foarte dureroase. Zaheu era un om singur, nimeni nu-l iubea, nimeni nu-l preţuia, nimeni nu-l vizita pentru că oamenii îl urau, oamenii-l evitau. Dar el, prin păcatul lui, prin boala lui, a ajuns să trăiască de unul singur – poate doar cu familia. Zaheu nu era un om mulţumit deşi avea bănet berechet.”

La finalul Sfintei liturghii, Părintele Gabriel Grosu, care a slujit peste 20 de ani la acest paraclis, şi părintele Ionuţ Mihăilescu, care slujeşte în prezent aici, au primit rangul de preot iconom stavrofor. (CONSTANTIN AGAFIŢEI)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: