Nemulţumiţi că se abrogă pensia de serviciu a magistraţilor

Judecătorii Tribunalului Suceava au suspendat activitatea până la sfârşitul săptămânii

> Sunt exceptate cauzele cu caracter urgent

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Suceava, întrunită în şedinţa de marţi, 28 ianuarie 2020, cu privire la iminenţa abrogării dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraţilor, a decis suspendarea activităţii până la sfârşitul săptămânii.

Judecătorii Tribunalului Suceava au făcut apel la puterile legislativă şi executivă, în sensul respectării art. 124 alin. 3 din Constituţie care prevede că „Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”.

În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a stabilit că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, prin Decizia nr. 873/2010 statuându-se că „principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură în care apără celelalte garanţii ale acestui principiu” arată judecătorii suceveni.

Potrivit acestora, prin rezoluţiile nr. 40/32 şi nr. 40/146 din anul 1985, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a statuat că „durata mandatului judecătorilor, independenţa acestora, siguranţa lor, remuneraţia corespunzătoare, condiţiile de muncă, pensiile şi vârsta de pensionare sunt în mod adecvat garantate prin lege“.

Totodată, art. 6.4 din Carta Europeană privind statutul judecătorilor prevede că magistraţii au dreptul la „plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remuneraţii primite pentru activitatea jurisdicţională”.

„Drept urmare, judecătorii Tribunalului Suceava suspendă, începând de astăzi (ieri – n.red.) până la sfârşitul săptămânii în curs, activitatea de judecată, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent” se arată în comunicatul Adunării Generale a judecătorilor Tribunalului Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: