Registru agricol electronic la Primăria Suceava

 > În noua formă, sunt posibile introducerea şi vizualizarea facilă a informaţiilor declarate de către deţinătorii de terenuri şi/sau construcţii, generarea automată a documentelor, emiterea de rapoarte şi situaţii statistice

 Consiliul Local Suceava va aproba în cea dintâi şedinţă ordinară din anul acesta un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Registrului agricol în format electronic, pentru intervalul 2020-2024.

Potrivit primarului Ion Lungu, autorul propunerii legislative, renunţarea la registrul agricol în formă scrisă pe suport de hârtie survine demersului de raliere la cadrul normativ în domeniu, cât şi un important pas pentru pregătirea Recensământului general agricol 2020, cu efecte pozitive în armonizarea informaţiilor de la deţinătorii de terenuri şi animale cu datele serviciilor de specialitate ale Primăriei.

„În prezent, Registrul agricol funcţionează de o manieră ambivalentă, atât în format scriptic, cât şi pe suport electronic. Considerăm oportună renunţarea la formatul scriptic, în vederea ralierii la normele existente în prezent” se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre, în care se precizează că Registrul agricol în format electronic oferă o interfaţă accesibilă utilizatorului, ca urmare a introducerii şi vizualizării facile a informaţiilor declarate de către deţinătorii de bunuri mobile, respectiv de terenuri şi/sau construcţii. Registrul agricol în format electronic facilitează, de asemenea, generarea automată de documente la cererea cetăţenilor, emiterea de rapoarte şi situaţii statistice pentru instituţii specializate precum Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, Direcţia Judeţeană de Statistică, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară.

„Ţinând cont de progresul tehnologic, celeritatea transferului de informaţii reprezintă un deziderat, astfel că existenţa Registrului electronic în format electronic constituie o pârghie necesară interconectării cu Registrul agricol naţional, în vederea armonizării informaţiilor puse la dispoziţie de posesorii de bunuri imobile” se mai evidenţiază în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a primei şedinţe ordinare din 2020 a Consiliului Local Suceava.

Registrul agricol constituie documentul oficial de evidenţă primară unitară privind gospodăriile populaţiei, societăţile şi asociaţiile agricole, precum şi persoanele fizice şi entităţile juridice care au în proprietate sau în folosinţă terenuri şi/ sau animale. Registrul agricol reprezintă, de asemenea, o importantă bază de date pentru elaborarea pe plan local a politicilor în domeniile fiscal, agrar, cadastral, edilitar-urbanistic, sanitar. şcolar, al serviciilor publice şi al protecţiei sociale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: