Rădăuţi

Eminescu, poetul cu dor de Bucovina

Poetul  naţional a fost evocat miercuri, 15 ianuarie, şi la Rădăuţi, de către oamenii de cultură, dascălii  şi elevii din localitate. Au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, aflat în strada Garoafelor. Aici, primarul aşezării, Nistor Tătar, a vorbit despre importanţa poetului „care a iubit mult şi Bucovina noastră”, îndemnându-i pe tinerii prezenţi să-i citească poeziile. Participanţii s-au deplasat apoi la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor”, unde s-a vorbit despre Eminescu şi s-au recitat poezii din capodopera eminesciană. Au avut intervenţii Angelica Andronachi, şefa instituţiei gazdă, publicistul Gh. Dolinski, reprezentantul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, prof. Luca Bejinariu, prof. Paula Tudose. La evenimente au participat (surpriză!) şi scriitorii suceveni Nicolae Cârlan şi Octavian Nestor. În cuvântul său emoţionant, Octavian Nestor a spus că a fost îndrumat să vină la Rădăuţi „deoarece aici sunt adevăraţii bucovineni”. Scriitorul Nicolae Cârlan l-a prezentat pe Eminescu în lumina naţionalismului, „acel naţionalism stabilit în limitele adevărului”. Au mai avut intervenţii prof. Marian Olaru, scriitorul Emil Ianuş, poetul Adrian Şindilar, poeta Oltea Lungoci. Eminescu a fost pe buzele tuturor, ca un semn că valorile neamului pot şterge animozităţile de orice natură, chiar şi pentru o zi.

Evenimentele au fost organizate de Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, în colaborare cu Biblioteca Municipală, cu sprijinul Primăriei Rădăuţi. Marcându-se totodată şi Ziua Culturii Naţionale, la Galeria de Artă a fost deschisă apoi o expoziţie de carte, aparţinând scriitorilor bucovineni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: