O campanie lansată de DSP Suceava

„Împreună pentru sănătatea mintală ! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Judeţeană Suceava anunţă, printr-un comunicat de presă, că, în parteneriat cu furnizorii de servicii medicale şi autorităţile administrativ-teritoriale cu asistenţă medicală comunitară, organizează în luna ianuarie o campanie cu tema „Sănătatea mintală”.

Potrivit comunicatului DSP, sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale şi a „stării de bine”, descriind nu numai absenţa bolii, ci şi capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viaţa familială, socială şi profesională.

Instituţia menţionează că, spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii şi ale anilor de sănătate pierduţi (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieţii.

Potrivit DSP Suceava, scopul campaniei este creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei generale şi a profesioniştilor din asistenţa medicală primară privind problematica sănătăţii mintale.

Grupurile ţintă ale campaniei sunt populaţia generală şi profesioniştii din asistenţa medicală primară.

Sloganul campaniei este: „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”.

Obiectivele campaniei: > informarea populaţiei generale privind importanţa identificării şi intervenţiei timpurii în cazul tulburărilor mintale; > conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor; > creşterea accesului la informaţii pentru: îmbunătăţirea îngrijirilor şi înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale; > aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

La nivel judeţean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale şi de conştientizare a necesităţii realizării unui management adecvat al acestora prin: promovarea evenimentului şi a mesajelor cheie prin postarea materialelor informative pe site-ul DSP Suceava, pe panoul publicitar din incinta instituţiei, în reţeaua de socializare Facebook – Promovarea Sănătăţii Suceava; punerea la dispoziţie de materiale grafice de informare – educare – comunicare în spaţiile de aşteptare de la cabinetele medicilor de familie; distribuţie de materiale informative prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari în comunităţile locale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea; transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie furnizorilor de servicii medicale; difuzarea de informaţii pentru populaţie cu sprijinul mass-mediei locale, parteneră în efortul privind importanţa identificării şi intervenţiei timpurii în cazul tulburărilor mintale.

Ministerul Sănătăţii asigură finanţarea şi coordonarea organizării campaniei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: