La Biblioteca Bucovinei „I.G Sbiera”

Dublă lansare de carte de poezie a scriitorului ieşean Emilian Marcu

Scriitorul ieşean Emilian Marcu a deschis seria evenimentelor culturale de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din acest an cu o dublă lansare de carte, manifestare care a avut loc în Sala de Arte „Elena Greculesi”. Este vorba despre reeditarea volumului „Muzeu de sate”, care a apărut în anul 2001, şi despre „Sfera de aer”, volum de poezii care face parte dintr-un proiect mai amplu al autorului, ce cuprinde încă alte două volume, „Sfera de apă” şi „Sfera de pământ”, urmând ca într-un viitor apropiat să apară şi „Sfera de foc”.

După ce Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, a salutat publicul şi invitaţii prezenţi la acest eveniment, i-a oferit cuvântul poetului Vasile Tărâţeanu. Acesta a vorbit despre premiul Academiei Române pentru proză, „Ion Creangă”, pe care Emilian Marcu l-a câştigat pentru volumul „Tărâmul inocenţilor”, şi despre faptul că scriitorul va sărbători peste câţiva ani „un jubileu de statornicie”, mai exact 50 de ani de când lucrează la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, acad. Tărâţeanu considerându-l „un om al frumosului, al culturii, care pune mare preţ şi pe prietenie, un truditor asupra cuvântului”. Despre „Sfera de aer”, Vasile Tărâţeanu a spus că este o carte destul de grea, în sensul că fiecare poezie are o muzicalitate aparte şi o simbolistică ce necesită o anumită sensibilitate pentru a fi înţeleasă.

Criticul literar Rodica Mureşan a prezentat volumul „Muzeu de sate”, despre care a spus că „este o pledoarie pentru o întoarcere la origini, la părinţi şi la acea puritate arhetipală, un strigăt pentru a recupera trecutul ancestral şi satul arhaic românesc într-o epocă în care acesta ajunge să fie abandonat pentru viaţa de la oraş”. Apoi a vorbit despre temele şi motivele recurente din acest volum, în principal despre tema satului, tezaur al unor valori care nu trebuie uitate, ci transmise mai departe urmaşilor, dar şi despre celelalte teme precum iubirea, moartea şi sentimentul religios.

Scriitorul Emilian Marcu a vorbit despre volumele sale de versuri, spunând despre „Muzeu de sate” că pune problema abandonării acestuia de către localnici, în favoarea unui trai la oraş sau în străinătate, mulţumind ÎPS Teofan pentru finanţarea parţială a editării volumului, Editurii Doxologia şi Rodicăi Rodean, preşedintele Asociaţiei „Universul Prieteniei”. Cât despre „Sfera de aer”, scriitorul a spus că „este o carte mai specială, pentru că dispune de anumite trăiri pe care trebuie să le pătrundă cititorul”.

După ce scriitoarea Doina Cernica l-a felicitat pe Emilian Marcu pentru întreaga activitate şi pentru lansarea acestor volume, directorul Bibliotecii Bucovinei a mulţumit publicului pentru participare, invitând cititorii la o sesiune de autografe oferită de scriitorul ieşean.

LAVINIA ŢĂRANU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: