Litughii arhiereşti

> La Mănăstirea Probota, Suceava

Obştea monahală a Probotei l-a aşteptat, vineri cu multă dragoste, pe ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, spre a sluji Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul mănăstirii.

Biserica a fost arhiplină cu închinători veniţi din toate parohiile şi comunele limitrofe, dornici să asiste la Sfânta Liturghie săvârşită de ierarhul locului şi soborul impresionant de preoţi şi diaconi.

Oaspeţi de seamă au fost în primul rând măicuţele stareţe de la majoritatea mănăstirilor de maici din eparhie.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sf. Ioan cel Nou”.

Ziua de bucurie s-a încheiat cu o agapă creştină, oferită închinătorilor de maica stareţă dimpreună cu întreaga obşte.

După vechea denumire, satul Probata, Probota de astăzi, se află inclus în oraşul Dolhasca.

Mănăstirea aflată în cuprinsul său este o ctitorie domnească, fiind ridicată de către voievodul Petru Rareş în 1530 pe un platou care domină Valea Siretului; construcţia se găseşte la o distantă de 300 m de locul unde documentele şi dovezile arheologice atestă existenţa celei mai vechi biserici de lemn de pe teritoriul Moldovei.

Ea a fost închinată Sf. Ierarh Nicolae şi, pentru o perioadă de timp, a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei.

Cel care l-a sfătuit pe voievod să ridice sfântul locaş de la Probota a fost vărul său, Grigorie Roşca, devenit primul egumen al Mănăstirii Probota şi, mai târziu, mitropolitul Moldovei.

În incinta bisericii mari se află mormântul domnitorului Petru Rareş, al doamnei sale precum şi al mai multor membri din familia domnească.

În 1993, UNESCO include această mănăstire pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul bisericilor pictate din nordul Moldovei. (C.T.)

> La Parohia Sadova II

Duminică, 8 decembrie 2019, în Duminica a 27-a după Rusalii, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în Parohia Sadova II, la Biserica „Sf. Nicolae”.

Ierarhul a fost întâmpinat de buciumaşi în straie populare, de copii cu flori în mână şi de credincioşii parohiei îmbrăcaţi naţional.

 Împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, ÎPS Părinte Pimen a binecuvântat mai întâi bustul PS Irineu Crăciunaş, fiu al satului şi personalitate marcantă a timpului său, atât în viaţa bisericii, cât şi pe tărâm cultural.

Sculptura este opera profesorului Dorel Constantinescu de la Iaşi, iar realizarea sa a durat câteva luni din vara anului curent.

Sf. Liturghie s-a slujit în biserica mare a parohiei.

 Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al parohiei.

Parohia are şi un cor de copii, „Nicolaus”, cor care a interpretat un grupaj de colinde şi pricesne la finalul liturghiei.

 Panahida slujită în memoria PS Irineu Crăciunaş a încheiat bogăţia de sărbătoare a zilei.

Biserica „Sf. Nicolae” din Parohia Sadova II are un singur hram. Este o construcţie impunătoare, din cărămidă, pictată în interior şi aşezată pe temelie de piatră.

Piatra de temelie a fost pusă în 1929, iar în 1934 are loc târnosirea sf. locaş. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: