Pe scena Casei de Cultură din Suceava, pe 3 şi 4 decembrie

Alexandru Brădăţan şi invitaţii săi

> Patru ore de regal folcloric

 Când se întovărăşesc întru frumos un artist talentat şi un organizator de spectacole care ştie ce are de făcut pentru ca produsul artistic să fie unul de excepţie, rezultatul este previzibil, iar aprecierile publicului prezent în cele două zile de spectacol au demonstrat din plin acest lucru. Au fost două zile în care artiştii au arătat că respectă publicul, iar publicul şi-a exprimat satisfacţia de a se fi aflat într-un loc în care folclorul a fost pe deplin onorat.

Marţi şi miercuri, pe scena Casei de Cultură din Suceava s-au aflat, alături de talentatul Alexandru Brădăţan, artişti valoroşi, care au venit să-i fie alături în spectacolele-mulţumire pe care acestea le-a oferit publicului sucevean, spectacole care vin la sfârşitul unui an plin de realizări pentru artistul humorean, la care a pus umărul şi valoroasa lui prietenă şi colaboratoare, care a fost şi prezentatoare în cele două seri, Mihaela Zâna Bârsan. Două spectacole (deşi cerere a fost şi pentru al treilea, programul încărcat al artiştilor din această perioadă fiind însă un impediment) la care biletele s-au epuizat chiar şi aşa, fără afiş, în câteva ore, fără ca numele artiştilor să fie cunoscut, garanţie fiind doar numele celui care anul acesta şi-a aniversat, tot pe scenă Casei de Cultură, 30 de ani de viaţă şi 15 de cântec.

„Nu am făcut averi, am adunat suflete!”

Întâi de toate a fost pe scenă Orchestra Naţională „Lăutarii” din Chişinău, condusă de inegalabilul Nicolae Botgros, care a acompaniat artiştii, dar a şi interpretat piese din toate zonele folclorice ale României, în ropotele de aplauze ale sălii. Aplauze care s-au înteţit atunci când carismaticul dirijor a arătat sălii că „ştiu şi să vorbesc, nu doar să cânt”. Şi a vorbit, cu haz, cu talent, cu suflet cald, încheind cu: „ Nu am făcut averi, am adunat suflete!”.

Având în componenţă instrumentişti de calitate, Orchestra Naţională „Lăutarii” din Chişinău a fost un partener valoros tuturor celor care au urcat pe scenă, oferind reale momente de virtuozitate.

A acompaniat grupul „Dor de la Humor” condus de cea spre care Alexandru Brădăţan îndreaptă gânduri de recunoştinţă, profesoara Maria Macovei, care îi este alături în toate momentele artistice importante din viaţă. Este un grup în care şi el a activat acum 15 ani şi care a colindat, cu glasuri tinere, sala.

A fost alături numeroşilor artişti valoroşi care au încântat publicul: Denisa Apetrei, Diana şi Teodora Seserman, Sorin Filip, Dan Doboş, Bogdan Cioranu, Codruţa Rodean, Oana Tomoiagă, Ovidiu Homorodean, Gabriel Dumitru, Valentin Sanfira, Constantin Bahrin, Andrei Balan, Grigore Gherman, Olguţa Berbec, Remus Novac, Vlăduţa Lupău, Andreea Haisan şi Angelica Flutur, însoţită de celebrul Moş Cocîrţă, Fetele din Botoşani. Care mai de care mai talentat, mai frumos, mai aplaudat, mai îndrăgit de sala care a însoţit cu aplauze fiecare melodie, fiecare artist.

 Două spectacole-mulţumire

Alexandru Brădăţan este un artist iubit la Suceava, cu siguranţă, nu spun o noutate. Publicul i-a arătat aceasta, ca de fiecare dată când s-a aflat pe scenă, fie că a cântat singur, fie alături de valoroşii săi invitaţi. A răsplătit cu aplauze, dar a şi cântat alături de el, a chiuit dacă piesa o cerea sau a fluierat zdravăn, cu bucurie. A şi lăcrimat, când a cântat „Sărut mâna, mama mea” sau pur şi simplu a ascultat, cu încântare, „Primeşte-ne, gazdă-n casă, de ai suflet bun/ Şi-ascultă colinda noastră, în sara de Crăciun”, colind cântat împreună cu Grigore Gherman şi Gabriel Dumitru.

Naşul a cântat şi de data aceasta cu fina (plină de energie, ca de fiecare dată) Andreea Haisan şi a îndemnat la „Haida, hai cu veselie!” alături de Ceata de urşi de la Poieni, coordonată de Ion Mititiuc şi Fanfara din Udeşti, care au umplut sala de zgomot de zurgălăi, în momentul în care au prezentat „Jocul urşilor”, obicei de Anul Nou binecunoscut în zona noastră.

Nicolae Furdui Iancu, „simbolul absolut al românismului”

Apariţia pe scenă a valorosului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu a făcut să răsune de aplauze sala Casei de Cultură. Cu vocea sa gravă, plină, mult îndrăgitul artist a cântat melodii binecunoscute admiratorilor săi – „Nu uita că eşti român”, „Aşa-i românul când se-nveseleşte”, „Noi suntem români”. L-a felicitat pe mai tânărul său coleg, emoţionat tare în acele momente, pentru frumoasa întâmplare la care este părtaş şi a cântat cu acesta „Hai să-ntindem hora mare!”, împreună cu toată asistenţa.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, s-a aflat cu o fericită ocazie pe scenă. Din mâna sa Nicolae Furdui Iancu a primit o diplomă de onoare, însoţită de cuvinte de mulţumire rostite de cel căruia, aşa cum a mărturisit, i-a purtat noroc în campania electorală, artist care se bucură de stima şi aprecierea sa.

A fost un moment savurat de public, îmbogăţit de prezenţa maestrului Nicolae Botgros şi a lui Alexandru Brădăţan, pe care primarul municipiului l-a felicitat pentru spectacolul de top pe care l-a realizat împreună cu Mihaela Zâna Bârsan şi cu invitaţii săi.

Mulţumiri

S-a spus de multe ori cuvântul „mulţumesc”. L-a rostit Alexandru Brădăţan către publicul din sală, către colegii care au venit să îi fie alături la cele două spectacole, s-a îndreptat către valoroasa orchestră „Lăutarii” şi către dirijorul său, Nicolae Botgros, şi, de asemenea, către Mihaela Zâna Bârsan, iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, care s-a implicat cu tot sufletul în acest proiect ambiţios, la fel cum a făcut şi în alte dăţi.

Mulţumiri calde i-au fost adresate primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, de către Mihaela Zâna Bârsan, pentru ajutorul dat în organizarea celor două evenimente artistice, pentru sprijinul primit la nevoie şi, de asemenea, tuturor celor care şi-au dat mâna să facă din cele două spectacole evenimente memorabile, eXpert Music, Casei de discuri Ana Sound România, care a imprimat albumul de colinde semnat de Alexandru Brădăţan şi pe care spectatorii, atât cei de pe 3, cât şi de pe 4 decembrie, l-au primit la intrarea în sală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: