Voi, cei care ne învăţaţi că orice barieră poate fi trecută…

smart

De Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi, ieri, 3 decembrie, zeci de beneficiari din sistemul de protecţie socială al judeţului Suceava s-au bucurat împreună cu ocazia evenimentului anual, orchestrat de DGASC Suceava şi partenerii săi, care are deja o longevitate de 14 ani.

Spectacolul şi expoziţia de obiecte handmade „Deschide ochii, deschide inima!” au fost şi anul acesta mai mult decât un spectacol şi o expoziţie. A fost momentul din an în care persoanele cu dizabilităţi din judeţul Suceava aflate în grija statului, dar şi din familie, ies în faţa comunităţii cu o declaraţie nerostită: „Uitaţi-ne, nu doar existăm, ci chiar suntem! Oferiţi-ne respectul, atenţia şi înţelegerea dumneavoastră!”.

„Sunt a patra oară alături de voi, de fiecare dată cu drag şi cu mare emoţie, pentru că astăzi este vorba despre voi, cei care ne învăţaţi că orice barieră poate fi trecută. Voi, care ne învăţaţi că din orice dizabilitate se poate face o abilitate. Voi care ne învăţaţi să ne bucurăm de lucruri mărunte, de oameni aproape sufletului nostru” s-a adresat sărbătoriţilor zilei directorul DGASPC Suceava, Nadia Georgeta Creţuleac, înainte de începerea momentelor artistice prezentate şi animate de solista de muzică populară Manuela Pentiuc, lucrător în cadrul sistemului de protecţie sucevean.

Au urcat pe scena amplasată la etajul întâi al complexului comercial Iulius Mall, partenerul loial de 14 ani al evenimentului, persoane cu dizabilităţi din centre rezidenţiale, din cadrul serviciilor multifuncţionale, din asistenţa maternală, din Gura Humorului, Dolhasca, Siret, Fălticeni şi Suceava. Emoţia lor a fost mai mare ca cea a artiştilor în faza finală la „Eurovision”. Adult sau copil, fiecare s-a străduit să-şi arate cât mai bine talentul în ale cântatului, recitatul poeziilor, colindat sau prezentarea obiceiurilor de iarnă ale românilor. O notă aparte a făcut corul „Speranţa”, compus din persoane cu dizabilităţi din centrele de reabilitare neuropsihiatrică din judeţ, cu care dirijorul Lucian Afilipoaie face, din punct de vedere artistic, adevărate minuni.

Au urcat pe scenă şi invitaţii, unii pentru prima dată la eveniment, alţii fiind deja „în familie” de mai mulţi ani. Aceştia au fost consacratul solist, mereu alături la acest eveniment, Călin Brăteanu, copilul-poet Sebastian Crăciun, Angela Galea, tânăra solistă care a câştigat rerent un concurs tv de muzică populară, Larisa Maria Vasilovici, una dintre mândriile Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, şi cântăreaţa plină de talent şi de inimă Manuela Pentiuc.

 Cu atât mai preţioase…

Un fapt imposibil de a nu fi remarcat este calitatea tot mai mare a produselor handmade, în majoritate decoraţiuni de Crăciun, cu care s-au prezentat la expoziţie beneficiari şi însoţitori ai centrelor de la Sasca, Zvoriştea, Todireşti, Siret, Costâna, Pojorâta, Mitocu Dragomirnei, Spitalul de Psihiatrie Siret, Complexul „Blijdorp”, ONG-uri precum FARA, Institutul Bucovina, Clubul Împreună, „Freamăt de Speranţă”.

La standurile de prezentare s-au aflat sute, dacă nu mii de obiecte decorative, rezultatul muncii unor adulţi şi copii cu dizabilităţi care şi-au dovedit abilitatea de a crea obiecte frumoase, concepute cu grijă şi imaginaţie, obiecte vesele sau elegant meşteşugite, cele mai multe din materiale naturale precum pânză de sac, lemn, sfoară de cânepă, vergi de salcie, crengi şi conuri de brad, boabe de cafea, seminţe, dar şi din materiale combinate, decoraţiuni ce stau bine în orice casă, pe orice masă de Crăciun. Obiectele nu au avut preţ, pentru că sunt nepreţuite, aşa că sucevenii care şi le-au dorit au donat în contul lor ce sumă au crezut ei de cuviinţă.

Iar dacă unele dintre obiecte nu erau prea sofisticate ci chiar simple şi naive, erau cu atât mai preţioase cu cât s-au născut dintr-o şi mai căutată abilitate, cea a unei persoane cu handicap grav.

Numărul persoanelor cu handicap din România creşte constant

Persoanele cu dizabilităţi sunt o realitate a oricărei societăţi din orice ţară de pe pământ, doar că unele state şi comunităţi din aceste state au învăţat demult că adultul sau copilul cu astfel de nevoi speciale are nevoie, în primul rând, să-i fie respectate drepturile şi să fie tratat cu demnitate. Nu tolerat din milă, ci abordat şi preţuit ca orice alt om care are ceva de oferit. Nu ocolit pentru felul cum arată, condamnat la şomaj din cauza a ceea ce nu poate face, ci respectat şi apreciat pentru ceea ce poate da, fie că este vorba doar de iubire necondiţionată sau de produse ale muncii lui, absolut uimitoare.

Românii încă învaţă să trateze persoanele cu dizabilităţi cu decenţă şi normalitate. Dacă statul îşi face mulţumitor treaba, iar odată cu alinierea la normele Uniunii Europene a adoptat legi care au refăcut corect relaţia faţă de persoanele cu dizabilităţi, oamenii „de pe stradă” mai au drum lung până a-şi însuşi capacitatea de a accepta şi a trata firesc prezenţa şi implicarea în comunitate a unui adult sau a unui copil care se deplasează în scaunul cu rotile, este surdo-mut sau nevăzător, prezintă caracteristici ale unei afecţiuni din spectrul autismului.

O altă realitate care întristează în egală măsură pe cât îngrijorează este că numărul persoanelor cu handicap din România se înmulţeşte constant, de la an la an.

Potrivit unei analize statistice a Agenţiei Naţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, numărul total al persoanelor cu handicap din România era, în anul 2004, de până la 415.000, pentru ca 5 ani mai târziu să crească la 643.458, aproximativ 3% din populaţia ţării.

Aceleaşi date oficiale arătau că în vara acestui an numărul total de dizabili din România era de peste 833.000, adică aproape 4% din populaţia ţării.

În judeţul Suceava trăiesc, în majoritate neinstituţionalizat, aproximativ 23.000 de persoane cu dizabilităţi. Şi câteva dintre ele, ieri, de ziua lor, ne-au oferit sentimente şi meşteşug.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: