Ca şi în alţi ani, Ziua Bucovinei a fost sărbătorită la Câmpulung cu multă însufleţire.
Primăriei i s-a alăturat la organizare Cenaclul literar „Ţara de Sus”, manifestarea având loc la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din localitate.
După intonarea imnului naţional al României, domnul Traian Gabriel Ojog, din partea Primăriei şi în calitate de secretar al Cenaclului amintit, a vorbit în deschidere despre semnificaţia zilei, detalii oferind publicului elevii sergenţi majori Oana Străjeru şi Silviu Bizom de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. Cei doi tineri s-au referit la contextul în care Bucovina s-a alipit la Patria Mamă, subliniind cu deosebire rolul profesorului şi istoricului Ion Nistor şi al altor personalităţi, printre care Teodor Ştefanelli, la făurirea unirii.
Pentru câmpulungeni sărbătoarea a avut o semnificaţie deosebită. Rămas anonim, uitat, câmpulungeanul Vasile Gheorghiu, preot devenit academician, decan al facultăţii de teologie din Cernăuţi, a participat activ, alături de Iancu Flondor şi alţii, la înfăptuirea unirii Bucovinei cu România.
În cartea sa „Preotul profesor Vasile Gheorghiu – viaţa şi opera”, ca şi în cuvântul cald, rostit la această sărbătoare, preotul dr. Vasile Florin Florescu, de la parohia „Sfântul Nicolae” din Câmpulung, a oferit publicului informaţii şi argumente în acest sens. Printre altele, preotul Vasile Gheorghiu a întocmit şi pus la dispoziţia trupelor române planul străzilor Cernăuţiului pentru ca acestea să avanseze mai uşor şi să ia din mâinile trupelor ucrainene oraşul care ne aparţinea de drept.
Cartea la care ne referim a fost prezentată în paginile acestui ziar de către preotul dr. Ilie Macar, parohul bisericii „Sfântul Nicolae”, biserică în faţa căreia, spre cinstirea acestei mari personalităţi – profesorul universitar Vasile Gheorghiu fiind socotit unul dintre cei mai de seamă teologi ai ortodoxiei şi al studiilor neotestamentare – trecătorii îi pot vedea bustul. De asemenea, biserica a întocmit un pliant pentru informarea tuturor celor ce doresc informaţii despre acest fiu de seamă al Câmpulungului Moldovenesc, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit, în 2019, 60 de ani.
Referindu-ne la manifestarea de sărbătorire a „Zilei Bucovinei”, menţionăm frumosul spectacol pe care l-a prezentat cu acest prilej noul grup folcloric „Ecoul Muntelui”, iniţiat de Traian Gabriel Ojog şi care a prins viaţă cu ajutorul instructorului ing. Bogdan Lechovolea, conducerea muzicală fiind asigurată de profesorii Niţă Bârsă şi Romeo Constantin Grosu de la Clubul Copiilor. La reuşita spectacolului şi-au adus aportul şi soliştii Ticu Poienar, la fluier, şi Gabriela Mândrilă, voce. Menţionăm şi calitatea sunetului realizat de Iulian Constantin şi Cătălin Puiu.
Cenaclul literar-umoristic „Ţara de Sus” a completat această sărbătoare cu cuvinte emoţionante şi prezentarea unor creaţii dedicate momentului de către prof. dr. Luminiţa Ţăran, vicepreşedintele cenaclului, care a şi moderat acţiunea, ing. dr. Neculai Marcel Flocea, preşedintele cenaclului, Alina Andruhovici, Ion Grămadă şi subsemnata.
Ar fi fost de dorit ca această mare sărbătoare pentru bucovineni, dar şi pentru câmpulungeni să fi fost onorată de prezenţa măcar a unor reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, prezenţi fiind doar elevi din ciclul gimnazial.
Comentarii