În şedinţa solemnă de Ziua Bucovinei,

ÎPS Pimen i-a lăudat pe Împăratul Austriei şi Guvernul comunist, care au recunoscut proprietarul bunurilor Bisericii din Bucovina, dar a criticat clasa politică de după 1989

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen Suceveanul, a avut cuvinte critice, joi, la şedinţa solemnă de Ziua Bucovinei organizată în Palatul Administrativ, la adresa politicienilor de după 1989, arătând că aceştia au împiedicat retrocedarea bunurilor Bisericii Ortodoxe din Bucovina.

ÎPS Pimen Suceveanul a arătat că este un moment aniversar sfânt, respectiv Unirea Bucovinei cu patria mamă, şi a adus laude înaintaşilor.

„Cinste fruntaşilor bucovineni, care s-au făcut mesagerii întregii suflări bucovinene şi s-au unit cu ţara. Cinste bucovinenilor care în timpul ocupaţiei austriece şi-au păstrat credinţa strămoşească şi iubirea de ţara lor, România”, a spus Pimen.

El a continuat să-i laude pe Împăratul Austriei şi Guvernul regimului comunist.

„Cinste Împăratului Austriei, care a respectat dreptul de proprietate al Bisericii Ortodoxe din Bucovina privind bunurile mănăstirilor desfiinţate chiar de împărat. Cinste oamenilor din Guvernul României din timpul regimului comunist care, deşi au confiscat bunurile Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, totuşi au înscris în Cartea funciară că proprietarul bunurilor confiscate în 1949 a fost Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, potrivit legilor din anii ocupaţiei austriece”, a spus ÎPS Pimen.

Arhiepiscopul a criticat actuala clasă politică.

„Ruşine oamenilor politici înscăunaţi la conducerea ţării după evenimentele din decembrie 1989, care corup oamenii din justiţie pentru a da hotărâri judecătoreşti fără acoperire juridică în vederea împiedicării aplicării legilor privind retrocedarea averilor confiscate de regimul comunist, în cazul nostru bunurile Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina”, a spus ÎPS Pimen Suceveanul, care a explicat că decizia prin care se menţionează că „nu am dovedit îndeajuns că am fost proprietari ai bunurilor Fondului Bisericesc” nesocoteşte prevederi din Legea 1/2000.

Mai mult, ÎPS Pimen a transmis laude judecătorilor de la Tribunalul Suceava care, prin integritatea lor deontologică, au admis faptul că Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a fost proprietarul deplin al bunurilor sale.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a transmis şi un mesaj de viaţă lungă preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi primarului Sucevei, Ion Lungu.

Intervenind imediat, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Ziua Bucovinei este un prilej de a spune lucrurilor pe nume.

„Bucovina a fost şi este o tribună în care lucrurile trebuie discutate şi trebuie acţionat. Trebuie să ne obişnuim în acest climat şi trebuie să găsim soluţii”, a spus Flutur.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: