Protopopiatul Rădăuţi

Liturghii arhiereşti

> La Frătăuţii Vechi, Protopopiatul Rădăuţi

Duminică, 24 noiembrie 2019, Duminica a 30-a după Rusalii, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat o slujbă arhierească în satul Frătăuţii Vechi, reşedinţa comunei cu acelaşi nume.

Arhiereul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către soborul de preoţi şi diaconi, precum şi de credincioşii parohieni.

Părintele paroh a avut ca invitaţi preoţi din parohiile învecinate şi oficialităţile locale.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica satului, închinată „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei.

Părintele coslujitor, Ioan Capră, a primit rangul de iconom stavrofor.

La final, Comitetul parohial a oferit o agapă frăţească pentru închinătorii veniţi la Frătăuţi.

Biserica din Frătăuţii Vechi, în partea de nord a localităţii, situată în proximitatea cimitirului, este o construcţie veche, datând din perioada anilor 1890, când a avut loc şi târnosirea ei.

Din puţinele documente disparate care s-au mai păstrat, se ştie ca lăcaşul ortodox a fost ridicat pe piloni de stejar pe care s-a pus fundaţia de piatră şi apoi s-au înălţat zidurile.

Pictată în interior, biserica „Sf. Arhangheli” este primul lăcaş ortodox al comunităţii.

Ca element de valoare istorică şi artistică, menţionăm catapeteasma bisericii, pictată de către Epaminonda Buceschi. (C.T.)

 

> La Mănăstirea „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”

Vineri, 21 noiembrie 2019, de sărbătoarea împărătească „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sf. Liturghie în Mănăstirea „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din complexul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi.

Ierarhul a fost aşteptat cu emoţie şi bucurie de întreaga obşte de maici, de slujitorii bisericeşti şi întâmpinat cu pâine şi sare, după obiceiul din Bucovina.

Împreună cu impresionantul sobor de preoţi şi diaconi, ÎPS Părinte Pimen a săvârşit Sf. Liturghie în biserica mare a mănăstirii.

De faţă au fost numeroase oficialităţi locale şi credincioşi veniţi nu numai din Rădăuţi, ci şi din localităţile limitrofe.

Corul de măicuţe al mănăstirii a dat răspunsurile liturgice.

La finalul serviciului divin, cuvântul de învăţătură al ÎPS Părinte Pimen a fost ascultat cu multă atenţie de toţi credincioşii din biserică.

Mănăstirea de maici „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” face parte din complexul monahal al Bogdanei şi este o mănăstire de sine stătătoare. Ea se află situată în imediata apropiere a Aşezământului de copii închinat Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuţi.

Tradiţia mărturiseşte că această sfântă mănăstire din cărămidă, pe temelie de piatră, a fost ridicată pe locul unui străvechi locaş monahal.

Lucrările de construcţie au însumat şapte ani; sfinţirea a avut loc la 7 noiembrie 2015 şi a fost săvârşită de un înalt sobor de ierarhi, avându-l ca protos pe PF Părinte Patriarh Daniel.

Cu acest prilej, părintele stareţ al Mănăstirii Bogdana şi administratorul Aşezământului de copii, arhim. Justin Dragomir, a primit din partea Preafericirii Sale, cea mai mare distincţie pentru clerici, Crucea patriarhală.

Biserica mănăstirii este înconjurată de un corp de chilii, arhondaric şi alte corpuri anexe. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: