Un grav accident tehnologic la o societate comercială a determinat aplicarea Planului Roşu de Intervenţie

A fost alarmă generală în municipiul Rădăuţi pe parcursul zilei de joi, iar o armată de forţe de intervenţie a roit prin oraş după ce s-au pus în aplicare Planul de Urgenţă Externă şi Planul Roşu de Intervenţie. Din fericire nu a fost decât un amplu exerciţiu derulat de pompierii militari suceveni la un important operator economic din zonă. Mai exact, potrivit declaraţiilor oferite de slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, exerciţiul a avut drept temă „intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Satu Mare, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Bucovina» al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un accident tehnologic major, în care sunt implicate substanţe periculoase, urmat de un incendiu la SC Egger Technologia SRL. Punerea în aplicare a Planului de Urgenţă Externă a obiectivului şi a Planului Roşu de Intervenţie”.

Scenariul, dar şi intervenţia au fost deosebit de complexe

Potrivit scenariului exerciţiului, în jurul orei 11, Dispeceratul comun ISU-SAJ este anunţat, prin numărul unic de urgenţă 112, despre producerea unui accident tehnologic la rezervorul de metanol din incinta societăţii, cu posibil efect în afara amplasamentului. În plus, o parte din conţinutul rezervorului de metanol (de 5.000 tone) a curs în cuva de retenţie, izbucnind un incendiu. Din cauza dezvoltării rapide a incendiului, se produce o explozie accidentală a capacului rezervorului, concomitent cu străpungerea prin fisurare a pereţilor dubli, iar patru angajaţi ai operatorului economic, aflaţi în zonă, au suferit arsuri (două dintre ele de gradul II şi III, pe 15-30% din suprafaţa corpului). Mai mult, suflul exploziei a aruncat capacul rezervorului în aer, cu traiectoria de cădere pe acoperişul unei clădiri cu destinaţia de prelucrare a lemnului. În cădere, capacul a lovit alţi şase lucrători, care se aflau în momentul respectiv pe acoperiş, rănind şi o a şaptea persoană, din incinta clădirii. În acelaşi timp, un alt incendiu izbucneşte la clădirea de preluare şi pregătire a lemnului pentru centrala de biomasă. Ca şi cum necazurile nu ar fi fost de ajuns, pe timpul manifestării incendiului este afectat cuplajul între rezervor şi pompe, ceea ce conduce la degajarea unei cantităţi de metanol în atmosferă şi formarea unui nor toxic, care pune în pericol locuitorii cartierului Saha, din comuna Dorneşti.

Potrivit Biroului de presă al ISU Suceava, acţiunile planificate s-au desfăşurat conform aşteptărilor şi au fost îndeplinite toate obiectivele privind aplicarea planurilor de urgenţe şi intervenţii, precum şi cele privind verificarea modului de colaborare cu alte structuri şi cele ale operatorului economic. La rândul lor, reprezentanţii companiei Egger s-au declarat foarte mulţumiţi de punerea în aplicare a unui exerciţiu de o asemenea amploare şi au menţionat că sistemele ultramoderne de protecţie a instalaţiilor, precum şi cele de stingere a incendiilor au funcţionat perfect. De asemenea, angajaţii Egger, instruiţi special pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, au reacţionat cu promptitudine şi profesionalism. Printre scopurile principale ale acestui exerciţiu au fost perfecţionarea deprinderilor participanţilor în organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative în situaţii de urgenţă cauzate de producerea unui accident tehnologic, precum şi verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” şi structurile MAI din judeţul Suceava, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale municipiului Rădăuţi şi comunelor Dorneşti şi Satu Mare şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, a mai menţionat ISU Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: