Florin Sinescu, analiză privind votul la alegerile prezidenţiale:

Sucevenii au arătat că sunt oameni informaţi, pentru că votul nu a fost foarte polarizat

În turul al doilea cred că sucevenii vor da un vot „pentru”, deoarece am votat de prea multe ori „împotrivă”

 Fostul prefect de Suceava, Florin Sinescu, a făcut, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, o analiză succintă a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale în comparaţie cu cele de la alegerile europarlamentare din luna mai. El a constatat că, în ceea ce priveşte interesul sucevenilor, la alegerile prezidenţiale s-a manifestat un interes mai mare faţă de alegerile europarlamentare.

Astfel, dacă la alegerile europarlamentare au votat 247.160 de suceveni, la alegerile prezidenţiale 259.621, dintre care 255.000 au fost voturi valabil exprimate.

El a spus că la nivel de judeţ, mediul rural a votat mai mult faţă de mediul urban; nu cu foarte mult – 139.516 au votat în mediul rural şi 120.122 au votat în mediul urban.

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, segmentul 45-64 de ani a reprezentat ponderea cea mai mare din votul sucevenilor, urmat de cei peste 65 de ani, după care segmentul de vârstă 35-44 de ani şi mai puţin segmentele 25-34 de ani şi 18-24 de ani.

„E o zonă de dezinteres din partea celor mai tineri, ceea ce înseamnă că activitatea cetăţii, zona administrativă şi cea prezidenţială nu e de interes; şi nu este vina lor, ci, probabil, este şi vina candidaţilor” a spus Sinescu.

El a arătat că nu s-au abordat în această campanie electorală de 30 de zile subiecte ce ţin efectiv de preşedintele României.

„Am văzut o ultimă dezbatere, în 8 noiembrie, în care s-a discutat de Caracal. Nu cred că acesta este subiectul de abordat într-o campanie de prezidenţiale” a spus Sinescu.

Fostul prefect a spus că de interes ar fi fost subiectul vizelor pentru SUA, subiectul aderării la Spaţiul Schengen, subiectul Marea Neagră, relaţia cu vecinii, cu Rusia, cu Republica Moldova, cu Ucraina sau chiar subiectul MCV, acestea fiind subiecte care ţin de preşedintele României.

„Noi am ajuns în această campanie să discutăm despre defectele fiecăruia şi nu despre calităţile fiecăruia” a spus Florin Sinescu, care şi-a pus întrebarea dacă acum s-a votat pentru un candidat sau împotriva cuiva.

„Eu cred că trebuie să votăm «pentru», să vedem în candidatul care aduce în discuţie subiectele de preşedinte, cu soluţii, astfel încât să ne reprezinte pentru următorii 5 ani” a adăugat fostul prefect.

El a mai arătat că în urma analizei votului exprimat de suceveni la partide, perdantul de pe locul întâi este Alianţa USR-PLUS, care, la alegerile europarlamentare, a primit din partea sucevenilor 35.465 de voturi, iar la alegerile prezidenţiale, 27.395 de voturi.

„Este o diferenţă substanţială, de 8-9 mii de voturi care s-au regăsit în zona lui Klaus Iohannis, pentru că saltul cel mai mare l-a avut PNL, care a obţinut 83.487 de voturi la alegerile europarlamentare, iar la prezidenţiale Klaus Iohannis 100.342 de voturi” a spus Sinescu, care crede că saltul de peste 17.000 de voturi pentru candidatul PNL provine din zona USR şi a celor care au venit suplimentar la vot.

În ceea ce priveşte PMP, partidul a obţinut 16.518 de voturi la europarlamentare, iar la prezidenţiale 17.966, având o creştere de peste 1000 de voturi.

El a remarcat că PSD a primit 64.073 de voturi la europarlamentare, iar la prezidenţiale, 63.613, fiind o scădere mai mare la PSD, în condiţiile unei participări mai mari la alegerile prezidenţiale.

În ceea ce priveşte Pro România, Sinescu a remarcat că Mircea Diaconu a înregistrat fix 10,00%, iar ca număr de voturi a adunat 25.506, faţă de europarlamentare, când Pro România a obţinut 16.012 voturi.

„Nu putem vorbi de un vot foarte polarizat. Apare Barna, apare Diaconu şi apare şi Paleologu. Asta înseamnă că sucevenii s-au interesat” a spus Sinescu.

Potrivit acestuia, locuitorii judeţului Suceava sunt oameni informaţi, pentru că se vede şi această diversitate de voturi.

„Nu vedem doi candidaţi cu voturi peste 40% şi ceilalţi sub 10 la sută. Avem unul cu 10%, unul cu 7%, unul cu 39. E diversitate, ceea ce înseamnă că oamenii au urmărit dezbaterile, câte au fost ele, au ajuns la concluzia că acel candidat îi reprezintă cel mai bine şi au dat un vot pentru” a spus Florin Sinescu.

El a recunoscut că se aştepta ca, la nivelul judeţului, PNL să obţină peste 40% din voturi, dar a remarcat că PNL a obţinut rezultate surprinzătoare la Rădăuţi şi Fălticeni.

„Primarii care au avut în localităţi rezultate mai slabe au o problemă, dar au şansa să se recalibreze pentru turul al doilea” a spus Sinescu.

El şi-a exprimat încrederea că în turul al doilea sucevenii vor da un vot „pentru”, deoarece s-a votat de prea multe ori „împotrivă”.

„Votul trebuie să fie o bucurie, o bucurie a democraţiei. Până la urmă, asta am câştigat. Ăsta este simbolul democraţiei, că avem dreptul să ne alegem pe cei care vrem să ne conducă” a subliniat Florin Sinescu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: