Sadoveanu şi Regimentul 16 Dorobanţi din Fălticeni

Cu toţii am fost (şi vom fi) fascinaţi şi impresionaţi de povestea Lizucăi şi a lui Patrocle, eroii din „Dumbrava minunată”. Sadoveanu însuşi a fost atras de frumuseţea dumbrăvii din Fălticeni, în escapadele sale de iubitor al naturii. Dumnezeu a rânduit în aşa fel încât Sadoveanu a fost elev în gimnaziu la Fălticeni, îndrăgostindu-se iremediabil de orăşelul de pe Şomuz. Aici şi-a petrecut o parte a vieţii (între anii 1909-1918) în „casa din deal” de pe Uliţa Rădăşenilor (astăzi str. Ion Creangă), la nr. 68.

Casa din Fălticeni a fost construită după planurile lui Sadoveanu, în „Grădina liniştii” el scriind o mare parte a operei sale: „Povestiri de seară”, „Genoveva de Brabant”, „Apa morţilor”, „Un instigator”, „Bordeienii”, „Privelişti dobrogene”, „Neamul Şoimăreştilor”, „44 de zile în Bulgaria” (1916), „File însângerate” (1917). Sadoveanu revenea cu drag de fiecare dată în „locul unde nu s-a întâmplat nimic”, oraşul Fălticeni trezindu-i nostalgii şi bucurii sufleteşti.

Astăzi nu intenţionez să mă aplec asupra activităţii sale scriitoriceşti la Fălticeni, intenţia mea fiind aceea de a sublinia momentele în care marele prozator, academician şi om politic Mihail Sadoveanu a fost încorporat în Regimentul 16 Dorobanţi din Fălticeni. Momentul care a unit cele două nume, Sadoveanu şi Regimentul 16 Dorobanţi din Fălticeni, s-a petrecut în anul 1902, în ianuarie, când scriitorul de geniu a fost încorporat ca soldat cu termen redus. Experienţele trăite în cadrul acestui regiment care s-a impus pe câmpurile de luptă au fost imortalizate în „Amintirile căprarului Gheorghiţă”, carte pe care a scris-o la Liteni (1903) şi a publicat-o abia în anul 1906 la Bucureşti. După o perioadă în care viaţa l-a reţinut în capitala ţării, Sadoveanu revine la Fălticeni (1906), concentrat fiind de către Regimentul 16 Dorobanţi în tabăra ce era organizată în localitatea Şipote, judeţul Iaşi. Anul 1913 (iulie-septembrie) avea să-l ducă pe Sadoveanu ca locotenent în campania din Bulgaria, mobilizat fiind tot de Regimentul 16 Dorobanţi din Fălticeni. Cartea „44 de zile în Bulgaria”, purtând semnătura lui Sadoveanu, este o cronică a realităţilor crunte pe care le aduce după el războiul. A mai fost concentrat la Regimentul 16 Dorobanţi, cât şi la Regimentul Războieni, pentru perioade scurte de timp, în calitate de comandant de companie, în anii 1914, 1915, 1916.

În timpul primei conflagraţii mondiale, Mihail Sadoveanu a fost mobilizat la data de 15 august 1916, încă de la intrarea României în război. În iarna anului 1916 este înrolat ca locotenent, având misiunea de a supraveghea lucrările de săpare a unor tranşee. În timpul Primului Război Mondial, „în luna lui faur, pe o asemenea nebună viforniţă care nu voia să mai înceteze”, scriitorul Mihail Sadoveanu a fost trimis, în calitate de căpitan al unei companii, să se îngrijească de săparea unor tranşee în satul Movileni, comuna Vadu Moldovei, gazdă fiindu-i Profira Cucoş, o femeie harnică care avea „perne, scorţuri şi poclăzi”. Perioada de timp ce i-a fost hărăzit să o trăiască în satul Movileni o descrie cu măiestrie în „Cocostârcul albastru”, cu deosebirea că schimbă numele satului în Cucuieţi, iar pe cel al gazdei sale în Profira Cîrlan, căreia i se adresează cu madama Cîrlan, care era „de peste deal, de la Mănăstireni: Un ordin mă trimetea la companie într-un colţişor necunoscut al Moldovei, cu numele Cucuieţi”.

În timpul războiului, Sadoveanu a semnat o bogată corespondenţă de război, reportaje, scoţând în evidenţă realitatea necruţătoare, noroiul cu care se luptau soldaţii, istovindu-i şi încetinindu-le înaintarea, umezeala care le pătrundea în oase, foamea care-i chinuia mai abitir decât un inamic cu puşca în mână, tranşeele murdare, frica soldaţilor tineri, aproape copii, mirosul tare al morţii, păduchii. Nimic sclipitor, strălucitor. Medaliile pe câmpul de luptă se câştigă cu durere. Apărător al păcii, Sadoveanu a scris cu dragoste pentru soldaţii care-l priveau cu speranţă în ochi, pentru pământul în care sunt îngropaţi strămoşii.

În concluzie, nu trebuie să dăm uitării faptul că genialul Mihail Sadoveanu a făcut parte din Regimentul 16 Dorobanţi din Fălticeni în timpul Primului Război Mondial, dar mai ales că face parte din sufletul nostru, prin monumentala-i operă. (LENUŢA RUSU, Fălticeni)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: