Ion Lungu, încrezător că localităţile din zona metropolitană Suceava vor putea accesa fonduri europene de peste 180 de milioane de euro

> Avem deja aprobată strategia de dezvoltare cu 58 de proiecte în valoare de 165 de milioane de euro, face cunoscut edilul-şef al Sucevei

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene apelurile pentru proiecte ar urma să fie descentralizate, astfel încât să se renunţe la centralismul actual cu apeluri naţionale.

El a spus că a participat săptămâna trecută la Colegiul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, unde a fost discutată, şi cu reprezentanţi guverna-mentali, strategia 2021-2027.

În cadrul discuţiilor, primarii de municipii au cerut ca pentru fondurile europene să se renunţe la apelurile naţionale, centralizarea fiind una dintre cauzele întârzierilor în realizarea proiectelor cu finanţare europeană.

„Ne dorim o descentralizare reală, să putem depune proiecte pe municipiu, să putem depune proiecte în asociere cu alte municipii şi să acţionăm în cadrul zonei metropolitane” a spus Lungu.

Primarul a explicat că în ceea ce priveşte zona metropolitană Suceava, potrivit datelor consultanţei realizate de Banca Mondială pentru Comisia Euro-peană, municipiul Suceava ar putea atrage finanţare de 140 de milioane de euro, iar 45 de milioane de euro pentru celelalte localităţi ale zonei metropolitane.

Ion Lungu a subliniat că zona metropolitană Suceava are deja aprobată strategia de dezvoltare şi că are 58 de proiecte ce pot fi aplicate, în valoare de 165 de milioane de euro.

Primarul a anunţat că va solicita întrunirea, săptămâna viitoare, a Colegiului Director al Zonei Metropolitane Suceava, pentru actualizarea documentaţiei pentru proiectele respective.

„Este o şansă reală să putem promova proiecte europene. Iată că iese soarele şi pe strada zonei metropolitane. Până acum, din păcate, nu am putut aplica proiecte europene pentru că municipalităţile au fost pe axa de dezvoltare urbană, iar restul pe cea de dezvoltare rurală” a spus Ion Lungu.

El şi-a exprimat încrederea că va exista acum şansa dezvoltării de proiecte şi pe zona metropolitană.

Primarul Ion Lungu a mai anunţat că Asociaţia „Moldova se dezvoltă” a primit personalitate juridică şi că va putea accesa proiecte cu finanţare europeană pe instrumentul Intervenţii Teritoriale Integrate (ITI), ce permite statelor membre să pună în aplicare programe operaţionale la nivel intersectorial şi să recurgă la finanţare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau ale mai multor programe operaţionale, pentru a asigura punerea în aplicare a unei strategii integrate pentru un teritoriu specific ceea ce conferă statelor membre atât flexibilitate în ceea ce priveşte elaborarea programelor operaţionale, cât şi eficienţă în materie de punere în aplicare a unor acţiuni integrate prin finanţare simplificată. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI