Zi de sărbătoare la Facultatea de Inginerie Alimentară de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Ziua Mondială a Pâinii, Ziua Mondială a Alimentaţiei şi Ziua Naţională a Asociaţiei Specialiştilor din Industria Alimentară din România au fost sărbătorite ieri, 16 octombrie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Studenţi şi cadre didactice de la  Facultatea de Inginerie Alimentară, specialişti de la compania „MOPAN” Suceava şi elevi şi cadre didactice de la licee de profil din judeţ şi din ţară au participat la un workshop aflat la cea de a cincea ediţie: „Profilul inginerului de industrie alimentară – între percepţie şi cerinţe“, un eveniment „menit să păstreze şi să mărească numărul de contacte cu firme de profil, deosebit de utile pentru

viitorii specialişti din domeniul Ingineria Produselor Alimentare şi pentru cadrele didactice în stabilirea direcţiilor de cercetare aplicativă”, după cum a declarat conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija, cea care, alături de şef de lucrări dr. ing. Amelia Buculei şi şef lucrări dr. ing. Silviu-Gabriel Stroe, a făcut parte din comitetul de organizare.

Valeria Pascari şi Octavian Boicu au fost prezentatorii care au urat bun venit tuturor, manifestarea debutând prin intonarea imnului universităţii de către numeroşii participanţi, în faţa cărora compania „MOPAN” a expus o mare parte dintre produsele sale, produse care luau ochii şi îngreunau concentrarea unor vorbitori, după cum au mărturisit unii dintre ei.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de prorectorul cu activitatea stiinţifică al Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, care s-a referit la  dubla semnificaţie  a zilei –  cea a viitoarei cariere a studenţilor aflaţi în sală, dar şi cea a conştientizării problemelor cu care se confruntă omenirea în acest domeniu, una fiind tocmai  foametea, care atinge  aproape un miliard de oameni din întreaga lume. Universitatea suceveană, a spus Mihai Dimian,  „este una din primele  care a dezvoltat studii superioare în domeniu, înainte de 1989, şi a reluat această tradiţie după 1990, devenind una dintre primele, din punct de vedere calitativ,  iar acest lucru este demonstrat nu doar prin calitatea  infrastructurii şi a profesorilor, ci şi prin rezultatele pe care le obţine în cadrul concursurilor şi, ulterior, în carieră”. „Scopul e ca din facultate să iasă un absolvent cît mai bine pregătit pentru piaţa muncii. Ne aflăm, însă, într-un paradox: ne facem treaba foarte bine, în universitate (…), dar, totuşi, atunci când ajung absolvenţii în industrie se constată că mai e nevoie de încă anumiţi paşi.  Acest lucru se poate face pe parcursul studiilor, prin abordarea unor programe de practică.”

Despre cele trei sărbători importante pentru studenţii Facultăţii de Industrie Alimentară (FIA) şi despre primele ediţii când acestea s-au sărbătorit a vorbit Octavian Boicu, care a precizat că e prima dată când  sărbătorirea se face împreună cu firma MOPAN.

Decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară,  prof. univ. dr. ing. Mircea Adrian Oroianu, a vorbit despre Ziua Pâinii şi despre transformarea pe care aceasta a suferit-o în timp „mai puţin pâinea de MOPAN”, a ţinut să precizeze, pâine a cărei calitate o apreciază în mod deosebit. Vorbind despre prima lege a pâinii, din secolul XIV, apărută în Anglia, care prevedea pedepse pentru cel care falsifica produsul,  folosind alte ingrediente decât  făina,  Mircea Oroian  a apreciat felul în care MOPAN, unde lucrează şi foşti studenţi ai FIA, 22 la număr, îşi respectă clienţii. Manifestându-şi speranţa că practica la firma suceveană va fi „mai temeinică”, universitarul sucevean a spus că speră ca „în cel mai scurt timp aşteptările angajatorilor vor coincide cu ceea ce noi, ca universitate, producem”.

În cadrul workshopului au fost prezentate, de specialişti ai „MOPAN” Suceava şi studenţi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară, informaţii interesante pentru participanţi: „MOPAN” Suceava – pasiune, inovaţie, responsabilitate şi… multă dăruire”, „Trecut, prezent şi viitor în industria de panificaţie”, „Pâinea MOPAN, calitate şi tradiţie”, „Ieri copil, azi student, mâine inginer”, „Călătorie spre inginerie”, „De la Student FIA – USV la inginer în compania MOPAN Suceava, „Oamenii de ştiinţă visează să facă lucruri măreţe. Inginerii le fac”.

„Roata morii se-nvârteşte” şi „Plecai luni cu coasa-n vale” au cântat studenţii FIA  spre sfârşit, iar finalul a fost  savuros, datorită produselor de patiserie şi cofetărie oferite cu generozitate de MOPAN Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI