Proiect inedit de reabilitare şi restaurare a Curţii Domneşti din centrul Sucevei

> Urmează a fi restaurate Casa Domnească şi turnurile, unele trasee şi hrube, amenajându-se inclusiv un amfiteatru înierbat şi iluminatul arhitectural pentru evidenţierea vestigiilor arheologice şi grupajelor peisagistice > „Este un proiect absolut necesar pentru punerea în valoare a istoriei oraşului şi realizarea unei strategii de turism funcţionale, care să facă front comun cu Cetatea de Scaun şi Statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt a reliefat primarul Ion Lungu > În vederea întocmirii studiului pentru lucrări POR de 5 milioane de euro, a depus ofertă Sigma Home Project Iaşi, iar Institutul Naţional al Patrimoniului a propus includerea Curţii Domneşti într-un program derulat de Ministerul Culturii

Pe data de 30 septembrie vor avea loc, la Primăria Municipiului Suceava, discuţii pe tema reabilitării Curţii Domneşti. Anunţul aparţine primarului Ion Lungu, care informează că, pe lângă proiectanţi, la dezbateri vor lua parte şi specialişti ai Muzeului Bucovinei şi Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. Primarul Ion Lungu face cunoscut că obiectivul proiectului îl constituie punerea în valoare a vestigiilor arheologice ale Curţii Domneşti, finanţarea nerambursabilă neputând să depăşească 5 milioane de euro. Dat fiind acest imperativ, s-a decis ca respectivele vestigii să fie tratate separat de parcul public din preajma. Astfel, în ceea ce priveşte zona arheologică, propuse sunt măsuri de conservare şi restaurare ale ruinelor Palatului Domnesc, turnului locuinţei şi turnului porţii. Amenajarea parcului public va consta în realizarea traseului străzii Curţii Domneşti, refacerea, în zona de peluză, a traseelor unor imobile sau hrube existente, cât şi a unui amfiteatru înierbat cu orientare spre Biserica Coconilor. De asemenea, sunt prevăzute un punct de intrare dinspre strada Domnească, pentru vânzare de bilete, un muzeu, spaţiu de comercializare amintiri, o clădire cu parter. Accesul în zona arheologică se va face dinspre strada Curţii Domneşti, lângă Liceul de Artă, cel în parcul public urmând a fi posibil dinspre strada Curţii Domneşti şi strada Petru Rareş. În proiect figurează şi amenajarea iluminatului arhitectural, cu iluminarea zidurilor Curţii Domneşti, Casei Domneşti, Turnului şi a unor grupaje peisagistice de interes.

„Este un proiect absolut necesar pentru punerea în valoare a istoriei oraşului şi realizarea unei strategii de turism funcţionale, care să facă front comun cu Cetatea de Scaun şi Statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt” a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

În partea a doua a lunii iulie 2019, primarul Ion Lungu anunţa că, pentru întocmirea studiului de reabilitarea cu finanţare europeană nerambursabilă a Curţii Domneşti, se înregistrase o ofertă a Sigm Home Project Iaşi. Studiul avea în vedere lucrări de 5 milioane de euro, sumă maximă rezervată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Tot atunci, la Primăria Municipiului Suceava venea şi propunerea Institutului Naţional al Patrimoniului de includere a Curţii Domneşti într-un program de finanţare a reabilitării monumentelor istorice derulat de Ministerul Culturii. Răspunsul autorităţilor municipale din Suceava fusese afirmativ, mai ales că oferta din Bucureşti vine la pachet cu susţinerea financiară, atât a proiectării, cât şi a execuţiei. Curtea Domnească se află în preajma oraşului medieval, în apropierea Bisericii „Sfântul Dumitru”, parcului Şipote, vechiului centru meşteşugăresc al Sucevei, precum şi a Bisericii Beizadelelor. Primele lucrări, la Casa Domnească din lemn, prevăzută cu pivniţă, au fost iniţiate în timpul lui Petru I Muşat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcţiile din lemn şi au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea Casă Domnească a fost ridicat, din porunca lui Ştefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu pivniţă. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: