Ioan Bălan acuză PSD că a tratat cu dispreţ domeniul educaţiei deşi a avut fonduri consistente pentru a reclădi reţeaua şcolară

> PSD a reuşit să umbrească inclusiv emoţia deosebită a elevilor care păşesc pentru prima dată în şcoală, arată deputatul PNL de Suceava

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, în Parlament, că domeniul educaţiei a fost tratat cu dispreţ de PSD în perioada guvernării de 7 ani şi că acest important sector a fost restructurat după ureche de cei şase miniştri care s-au perindat în fruntea ministerului.

„Nu ştiu cum au reuşit în ultimii ani guvernele PSD să umbrească atât de puternic emoţia deosebită a elevilor care păşesc pentru prima oară în şcoală sau a celor care se întorc din vacanţă ca să audă primul clopoţel”, a spus Ioan Bălan într-o declaraţie politică.

Potrivit lui, de ani şi ani de zile se cunosc principalele probleme pe care le întâmpină sistemul românesc de învăţământ şi, în locul unor decizii înţelepte care să remedieze aceste neajunsuri, problemele se adâncesc de la un an la altul.

„PSD este de 7 ani la guvernare şi, tot de 7 ani, elevii claselor a VII-a constată că în prima zi de şcoală nu au manuale! Sunt elevii care nu au avut niciodată manuale noi la începutul anului şcolar. Nici ceilalţi elevi nu sunt mai fericiţi, pentru că sunt nevoiţi să preia manuale mai vechi, rupte, cu foi lipsă, după care trebuie să înveţe, pentru că retipărirea manualelor încă nu este gata, din incompetenţa celor care populează Ministerul Educaţiei”, a spus Bălan.

Deputatul liberal sucevean a mai spus că şcoala, în loc să fie acel loc atrăgător, care să te întâmpine la intrare cu miros de var proaspăt pe pereţi, flori în curte şi cu o curăţenie exemplară în spaţiile comune, a devenit o sperietoare unde te temi dacă-ţi pică sau nu tavanul în cap şi unde toaleta a rămas tot acolo unde o ştim din străbuni, în fundul curţii.

„Ministerul Educaţiei a avut la îndemână sute de milioane de lei pentru a reclădi reţeaua şcolară, atât de la buget, cât şi din fonduri europene sau din împrumuturi de la Banca Mondială şi, cu toate acestea, către şcoli nu a ajuns decât, poate, nişte mărunţiş. Restructurarea reţelei şcolare a fost şi ea făcută tot după ureche, astfel că mai toţi miniştrii educaţiei au dat din umeri nedumeriţi şi nu au înţeles de ce în România anului 2019 aproape unul din cinci copii nu ajunge deloc la şcoală. Păi cum să ajungă la şcoală micuţul care are de străbătut zeci de kilometri pe drumuri de pământ sau peste dealuri, până unde a considerat ministrul că e bine să fie comasate toate şcolile desfiinţate şi, mai ales, cu ce să ajungă el până acolo? Microbuze şcolare sunt puţine şi, de anul acesta, Guvernul a lovit direct şi în naveta elevilor”, a spus Ioan Bălan.

Parlamentarul sucevean a mai arătat că dascălii sunt puţini şi nu sunt stimulaţi suficient să aleagă acele şcoli din mediul rural, unde copiii au cea mai mare nevoie de şcoală şi de un dascăl care să le arate că numai şcoala îi poate face mari.

„Mai mult decât atât, învăţătorii şi profesorii care-şi iubesc meseria, au constatat că, în ultimii ani, Guvernul le-a pus în spinare atâtea sarcini birocratice, încât mai mult de jumătate din timpul lor se ocupă de hârtii, de raportări şi indicatori, rupându-le astfel din timpul preţios pe care ar trebui să-l acorde elevilor”, a spus Ioan Bălan.

Deputatul liberal a mai declarat că profesorii fac pe paznicii de serviciu, sunt şi consilieri şcolari şi medici de ocazie şi psihologi şi secretare şi tot ceea ce mai este nevoie numai ca şcoala românească să nu se prăbuşească de tot, dar a subliniat că, la fel de grav este şi faptul că, în ultimii 7 ani, politizarea excesivă promovată de PSD a ajuns o cangrenă şi în sistemul de învăţământ, afectând activitatea inspectoratelor, a şcolilor şi a dascălilor.

„Educaţia de calitate fără finanţare este o minciună! Vă aduc aminte că, în urmă cu 12 ani, toate partidele politice au semnat «Pactul pentru educaţie» prin care cel mai important sector al vieţii noastre sociale ar fi trebuit să primească anual o finanţare de la buget de minimum 6% din PIB. În anul 2011, Guvernul Boc a introdus în Legea nr. 1 a educaţiei naţionale această prevedere, pe care PSD, din 2012 şi până astăzi, nu a respectat-o. În loc să avem o finanţare de 6% din PIB, constatăm că banii alocaţi învăţământului au scăzut la mai puţin de 2,7% din PIB. Numai la ultima rectificare bugetară, doamna Dăncilă a mai tăiat din bugetul educaţiei încă 1 miliard de lei” a mai spus Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a făcut un apel ca parlamentarii de bună-credinţă, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, să se unească pentru respectarea legii.

„Să alocăm cât mai curând posibil banii cuveniţi educaţiei prin lege. Vă avertizez că, în educaţie, ceea ce vom semăna astăzi, vom culege peste ani de zile şi cred că anticipăm cu toţii ceea ce se va întâmpla dacă problemele din educaţie vor fi ignorate. Regret nespus de tare că PSD a tratat cu atâta dispreţ acest domeniu. În 2 ani şi jumătate, PSD a perindat prin Guvern nu mai puţin de şase miniştri în fruntea educaţiei, dintre care doi interimari, iar începutul acestui an şcolar ne-a găsit fără ministru plin în funcţie! Demiterea Guvernului Dăncilă prin moţiunea de cenzură demarată de PNL, ne va da şansa să aducem şi educaţia în normalitatea mult aşteptată”, a conchis Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: