APM Suceava, apel pentru protejarea stratului de ozon

> „Rugăm pe cetăţeni să fie prietenoşi cu mediul în care îşi desfăşoară activitatea, pentru a minimiza impactul negativ asupra stratului de ozon şi asupra mediului înconjurător în general” transmite directorul executiv Maria Mădălina Nistor

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava a marcat Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, aniversată în fiecare an pe 16 septembrie, dată la care, în 1987, a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon. Documentul, ratificat de 196 de state, obligă părţile semnatare să elimine progresiv substanţele care diminuează stratul de ozon. Aceasta are rolul de a proteja Pământul, absorbind 97-99% din razele ultraviolete. Diminuarea stratului protector al Terrei provoacă, printre altele, apariţia infecţiilor, cancerului de piele, cataractelor, necrozarea frunzelor plantelor, distrugerea vieţii marine.

Conform directorului executiv al APM, Maria Mădălina Nistor, tema pentru celebrarea din acest an este „32 de ani şi vindecare”. În perioada trecută din 1987, controlul strict al substanţelor care epuizează stratul de ozon a contribuit inclusiv la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. Cea mai recentă evaluare ştiinţifică arată că, în unele părţi, stratul de ozon s-a refăcut cu o rată de 1-3% pe deceniu, începând cu anul 2000. „Rugăm pe cetăţeni să fie prietenoşi cu mediul în care îşi desfăşoară activitatea, pentru a minimiza impactul negativ asupra stratului de ozon şi asupra mediului înconjurător în general” a transmis cu acest prilej Maria Mădălina Nistor.

Pe 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal, care prevede eliminarea treptată a hidrofluorocarburilor, gaze care determină încălzirea climei. Aplicarea amendamentului poate evita o creştere de până la 0,4 grade Celsius a temperaturii globale, până la sfârşitul secolului nostru. „În aceste condiţii, am putea sărbători succesul acţiunilor realizate conform Protocolului. Cu toate acestea, trebuie să continuăm eforturile pentru a menţine aceste câştiguri şi să rămânem vigilenţi la orice surse ilegale de substanţe care pot diminua stratul de ozon” accentuează Maria Mădălina Nistor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: