Lansare de carte la Fălticeni

„Iubiri zbuciumate” de Alexa Paşcu

Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni va găzdui duminică, 15 septembrie, începând cu ora 16.30, lansarea unei alte apariţii editoriale a scriitorului fălticenean Alexa Paşcu, volumul de proză „Iubiri zbuciumate”.

Romanul, care a văzut de curând lumina tiparului la Editura „Timpul” din Iaşi, este o pledoarie pentru statornicia vieţii de familie, pentru o relaţie bazată pe sinceritate şi răbdare, respect şi, de bună seamă, pe întreţinerea focului sacru al iubirii. Romanul invită cititorul la o lectură agreabilă şi, de ce nu?, la o serioasă cugetare asupra rostului întemeierii unei familii armonioase şi durabile.

Textul autorului confirmă în mod implicit deviza biblică conform căreia ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă, în personajul principal, Tudor Movileanu, un personaj cinstit din secolul trecut, dornic de autoperfecţionare, care, intrat în angrenajul social al vremii, este nevoit să facă compromisuri, în mama iubitei sau profesorul de sport, un individ fără scrupule care va profita de inocenţa unei eleve, se pot regăsi oameni obişnuiţi de oriunde, şi care au avut poveşti de viaţă asemănătoare. Cu o bogată experienţă de viaţă, autorul realizează o construcţie a vieţii de familie româneşti care, la un moment dat al poveştii, ajunge la o ecuaţie încâlcită pentru care niciunul dintre soţii Tudor şi Mariana nu găseşte rezolvarea. Cum întotdeauna există o soluţie, cei doi cred că au nevoie de reflecţie în singurătate, fiecare ajungând la un duhovnic iscusit unde se despovărează de întreaga energie negativă şi reintră în comuniune, regăsindu-şi plăcuta cumpăneală a unei case de piatră, cu un nou liant – acela al unui copil ce urmează să vină pe lume.

Evenimentul va fi prezentat şi moderat de scriitorii suceveni Mihaela Grădinariu şi Ioan Ţicalo.

Alexa Paşcu s-a născut pe 11 martie 1951, în satul Movileni, comuna Ciumuleşti (Vadu Moldovei), sat evocat de Mihail Sadoveanu sub numele de Cucuieţi, în cartea „Cocostârcul albastru”. După absolvirea Facultăţii de Ştiinţe Economice din Iaşi, lucrează la Direcţia Agricolă Suceava, Intreprinderea chimică, Banca Agricolă, Intreprinderea Comercială de Stat şi BCR Fălticeni.

În anii ‘70 devine membru al Cenaclului literar „Eugen Lovinescu” care funcţiona la Casa de Cultură din Fălticeni, cenaclu înfiinţat la data de 21 decembrie 1968 şi condus, rând pe rând, de Mioara Gafencu, regretatul profesor, scriitor şi folclorist Vasile G. Popa, mentor al lui Nicolae Labiş, şi Nicolae Sturzu. Colaborează la mai toate periodicele fălticenene apărute după 1990, cum ar fi „Observator” şi „Interferenţe”. Din anul 1995, îşi adună versurile în volume, apoi ne aduce în atenţie o piesă de teatru după care urmează proza scurtă, roman şi memorialistică, având peste 15 cărţi publicate. În ultimii ani, scrierile sale şi volumele publicate au fost premiate la mai multe concursuri de renume, judeţene şi naţionale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: