O sută de platforme semiîngropate de colectare a deşeurilor, date în folosinţă în Suceava

>„Avem cel mai modern sistem de gestionare a deşeurilor” a spus primarul Ion Lungu, ieri, la inaugurare, adjuncta ambasadoarei Finlandei în Bucureşti arătându-se bucuroasă să împartă din experienţa ţării sale pe linie de mediu şi tehnologii de vârf

 Ieri, în municipiul Suceava, pe strada Mitropoliei, autorităţile locale au inaugurat sistemul de platforme semiîngropate de colectare selectivă a deşeurilor. Inaugurarea s-a făcut cu participarea reprezentanţilor furnizorului echipamentelor, firma finlandeză Molok, precum şi a adjunctei ambasadoarei Finlandei în Bucureşti.

„Este un moment important, revoluţionar, în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor în oraşul Suceava. Este o metodă modernă, fiind finalizate 96 de platforme semiîngropate, urmând a fi terminate încă patru, în această săptămână” a precizat primarul Ion Lungu. El a spus că, prin contract, asociaţia care a luat în concesiune serviciul de salubritate trebuie să facă, într-un interval de 12 ani, investiţii de circa un milion de euro. În primul an era prevăzută construirea a 50 de platforme semiîngropate, dar, aşa cum am precizat, au fost terminate toate cele 100, potrivit prevederilor contractuale. Pe deasupra, din Finlanda, de la firma Molok, au fost aduse şi cele 50 de containere pentru platformele îngropate care vor fi date în folosinţă tot în 2019. Edilul-şef a subliniat că decizia privind amplasamentul platformelor a fost luată împreună cu conducerile asociaţiilor de proprietari, fiecare dintre cele şase recipiente de pe o singură platformă având o capacitate de 3 mc, două dintre acestea fiind destinate colectării deşeurilor reciclabile, iar patru colectării fracţiei umede. De asemenea, la fiecare loc de adunare a resturilor din apartamente sunt afişate şi instrucţiuni de folosire.

„Se ştie că ţările nordice, Finlanda, Suedia şi Norvegia, sunt campioane în ceea ce priveşte gestionarea problemelor de mediu. Şi noi am făcut paşi importanţi, începând de la iluminatul public ecologic, transportul electric şi cu energia termică pe biomasă. Iată că acum avem şi această metodă modernă de gestionare, cu aspect estetic, precum un mobilier urban, la ridicarea deşeurilor neîmprăştiindu-se nimic alături. Sunt convins că sucevenii o vor aprecia, pentru că astăzi avem cel mai modern sistem de gestionare a deşeurilor. Am mai văzut şi în Cluj, dar nu la fel de ergonomice, estetice” a explicat Ion Lungu, menţionând că preluarea cu macaraua a gunoiului dintr-un singur container va dura chiar şi numai două minute.

Adjuncta ambasadoarei Finlandei în Bucureşti s-a arătat încântată să fie în Suceava, de colaborarea în proiectul de gestionare a deşeurilor, apreciind, totodată, implicarea pe linie de politici de mediu a municipiului, inclusiv prin achiziţionarea de autovehicule electrice. Ea a declarat că Finlanda a investit mult în educaţie, cercetare şi înaltă tehnologie şi că doreşte să împartă din experienţa sa şi în România.

Reprezentantul furnizorului echipamentelor, respectiv al firmei finlandeze Molok, a spus că municipalitatea suceaveană este în fruntea comunităţilor care aplică politici eficiente în domeniul mediului, sistemul cu platforme semiîngropate şi platforme îngropate de colectare a deşeurilor menajere încadrându-se perfect viitorului aspect ambiental al oraşului Suceava.

Anton Curelaru, patronul Diasil Service, una dintre firmele asociate care au concesionat serviciul de salubritate menajeră, a declarat că mottoul asocierii este „Suceava curată” şi că acesta va fi onorat. Anton Curelaru a făcut apel la populaţia Sucevei să respecte obligaţiile privind colectarea separată a deşeurilor, „să nu arunce murăturile cu tot cu zeamă, pentru că, atunci, se va crea un disconfort mare, iar igienizarea va fi greu de făcut”. La eveniment au luat parte şi reprezentaţi ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică din Republica Moldova, cu care finlandezii au, de asemenea, un acord de colaborare în domeniul mediului. Reamintim că asociaţia de firme Diasil Service şi Ritmic Com a câştigat licitaţia pentru delegarea serviciului de salubritate menajeră, contractul parafat cu autorităţile locale întinzându-se pe 12 ani şi având o valoare de aproape 84 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: