Impus prin lege încă de acum 8 ani

Judeţul Suceava nu are nici până acum un plan privind calitatea aerului

> „Planul nu a fost încă finalizat şi supus avizării de către Agenţia Naţională pentru protecţia Mediului” se subliniază în Raportul privind starea mediului al APM, în care se precizează că o comisie a Consiliului Judeţean a demarat elaborarea acestuia abia în 2017 > Judeţul Suceava este încadrat în regimul II de gestionare a calităţii aerului, ca zonă în care nivelurile poluanţilor sunt mai mici decât valorile-limită şi cele ţintă

Judeţul Suceava nu stă tocmai bine la politicile, acţiunile şi măsurile pentru îmbunătăţirea calităţii aerului înconjurător. Aşa s-ar putea concluziona dintr-o informare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, în care se arată că, iniţiat în urmă cu 2 ani, Planul de menţinere a calităţii aerului în judeţul Suceava nu a fost încheiat nici până la această dată. Aceasta, cu toate că, încă din 2011, prin Legea nr. 104 privind calitatea aerului s-a impus obligaţia elaborării, adoptării şi implementării, de către autorităţile administraţiei publice locale, a planurilor de calitate a aerului, pentru zonele în care sunt depăşite valorile limită reglementate de lege. În cauză sunt zone şi aglomerări încadrate în regimul I de gestionare a calităţii aerului, pentru care sunt obligatorii planurile de menţinere a calităţii aerului, în timp ce pentru celelalte zone şi aglomerări este valabil regimul II de gestionare a calităţii aerului. În acest sens, în judeţul Suceava, în baza Legii nr. 104 din 2011 şi a metodologiei aprobate prin HG nr. 257 din 2015, o comisie tehnică constituită la nivel judeţean, prin decizie a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, a trecut, în anul 2017, la elaborarea Planului de menţinere a calităţii aerului în judeţul Suceava. Însă, „Planul nu a fost încă finalizat şi supus avizării de către Agenţia Naţională pentru protecţia Mediului. Abia după avizarea de rigoare, planul cu pricina va fi supus şi aprobării plenului Consiliului Judeţean Suceava” se subliniază în Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava în anul 2018 al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Potrivit Ordinului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1206 din 2015, pentru aprobarea listelor de încadrare a unităţilor administrativ-teritoriale în regimuri de gestionare a ariilor din zonele şi aglomerările prevăzute în Legea nr. 104 din 2011 privind calitatea aerului înconjurător, judeţul Suceava este încadrat în regimul II de gestionare a calităţii aerului, ca zonă în care nivelurile poluanţilor sunt mai mici decât valorile-limită şi ţintă prevăzute de lege. Potrivit unei reglementări ulterioare, respectiv Ordinului nr. 598 din 2018, care abrogă Ordinul nr. 1206 din 2015, judeţul Suceava este păstrat, în continuare, în regimul II de gestionare a calităţii aerului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: