Guvernul a aprobat calendarul la prezidenţiale

Executivul a adoptat, marţi, mai multe hotărâri privind prezidenţialele din luna noiembrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Unul dintre actele normative vizează calendarul alegerilor, iar campania electorală va începe pe 12 octombrie.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot vota, în primul tur al prezidenţialelor, în zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 şi 24 noiembrie.

„În şedinţa de Guvern, s-au adoptat hotărârile de Guvern privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru preşedintele României în anul 2019. Este vorba despre hotărârea Guvernului privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României”, a declarat Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului.

Calendarul alegerilor şi datele limită sunt următoarele:

– 2 septembrie 2019: depunea la BEC a protocolului de constituire a unei alianţe electorale;

– 11 septembrie 2019: înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate, respectiv ca alegător prin corespondenţă;

– 22 septembrie 2019, ora 24: depunerea candidaturilor şi comunicarea către BEC a semnelor electorale;

– 12 octombrie: începerea campaniei electorale;

 – 8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votării în străinătate;

– 9 noiembrie, ora 07.00, se încheie campania electorală în ţară;

– 9 noiembrie, orele 7-21: a doua zi a votării în străinătate;

– 10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare în străinătate şi începerea votării în ţară;

– 10 noiembrie, ora 21.00, se încheie alegerile atât în ţară, cât şi în străinătate, iar alegătorii care la ora 21.00 se află în secţiile de votare, precum şi cei care se află la rând în afara secţiilor de vot, pot să-şi exercite dreptul de vot până la ora 23.59”.

Executivul a mai adoptat, marţi, o hotărâre privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

„Sunt precizări pe care le aveţi în legislaţia adoptată de Parlamentul României, a fost modificată legislaţia astfel încât să poată fi desfăşurat procesul de vot pe mai multe zile şi a fost completată procedura de votare. Sunt atribuţiile tuturor instituţiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, este vorba de MAI, MAE, Regia Autonomă în Monitorul Oficial, STS, Institutul Naţional de Statistică, AEP ş.a.m.d.”, a explicat Nelu Barbu.

Guvernul a aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: