Gheorghe Flutur a deschis a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional „Întâlniri Bucovinene”

> Bucovina este o stare de spirit. Bucovina este capitala autenticului în port, tradiţii, gastronomie

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, vineri, la Câmpulung Moldovenesc, la deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”.

Festivalul, care este o manifestare aparte în Europa, a ajuns la a XXX-a ediţie.

În discursul său, preşedintele Gheorghe Flutur a evidenţiat unicitatea Bucovinei. „Bucovina nu este doar o provincie istorică, Bucovina este o stare de spirit. Bucovina este capitala autenticului în port, tradiţii, gastronomie. Vom susţine şi mai mult tradiţiile, autenticul şi formaţiile de amatori”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina” şi va avea loc pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din localitate.

Festivalul nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic, ce nu are echivalent în Europa, ci şi o istorie de iniţiere a legăturilor bazate pe parteneriat între ţările care au semnat protocolul de colaborare (Polonia, România, Ungaria şi Ucraina). „Întâlniri Bucovinene” popularizează şi apără de treizeci de ani cultura populară bucovineană, accentuează toleranţa şi dialogul cultural ca modalitate de funcţionare în relaţiile contemporane complexe.

Iniţiatorul şi principalul organizator al festivalului, timp de 29 de ani, a fost Casa de Cultură din Pila – Polonia, respectiv dl Zbigniew Kowalski, care este şi directorul festivalului.

Având o desfăşurare itinerantă (Polonia – Jastrowie şi Pila / 19- 23 iunie; Luban/ 22-23 august, Dzierzoniów / 24 – 25 august); Ucraina – Cernăuţi / 20 – 22 septembrie; România – Câmpulung Moldovenesc / 26 – 28 iulie; Ungaria – Bonyhád / 2 – 4 august), festivalul demonstrează ce loc important ocupă cultura în procesul înţelegerii şi cunoaşterii, respectului reciproc, toleranţei în convieţuire şi bunei vecinătăţi între diferitele grupuri etnice.

În cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” se desfăşoară şi faza finală a Festivalului-concurs judeţean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediţia a XVII-a, manifestare la care vor concura 70 de grupuri folclorice de amatori, cele care s-au situat pe locul I la fazele zonale desfăşurate în perioada martie – aprilie 2019.

La evenimentul de la Câmpulung Moldovenesc, cu prilejul căruia va fi organizat şi un Târg al meşterilor populari (35 meşteri din judeţul Suceava, din Iaşi, Botoşani, Bârlad, Vâlcea, Dorohoi, Corund, Republica Moldova), se aşteaptă un număr record de participanţi: 500 artişti din străinătate, peste 1.500 artişti amatori din judeţ, alături de care vor evolua în spectacol Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul „Romanaţi” din Caracal şi în recital Ion Palade din Chişinău. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: