USV a intrat în topul universităţilor din Europa Centrală şi de Est

> Universitatea suceveană este pe locul 142 într-un clasament în care cea din Cluj e pe 34, Bucureşti – 37 şi Iaşi – 59 > Universitatea din Cernăuţi n-a intrat în top

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a intrat în topul celor mai bune universităţi din Europa Centrală şi de Est, potrivit clasamentului World University Rankings 2019.

Din această regiune, USV s-a clasat pe locul 142, fiind poziţionată între Universitatea de Stat din Baku (Azerbaidjan) şi Universitatea de Stat Altai (Rusia).

Cea mai bine clasată universitate din România este Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (locul 34), urmată la o distanţă mică de Universitatea Bucureşti (37) şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (59).

În total, 17 universităţi din România au intrat în top, dintre ele USV-ul fiind pe poziţia a zecea. Înaintea universităţii sucevene s-au mai plasat Universitatea Politehnica din Bucureşti (69), Universitatea de Vest din Timişoara (107), ASE Bucureşti (127) ş.a.

În schimb, USV a devansat, în ordine ierarhică, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Transilvania” din Braşov, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea din Oradea şi una din codaşele clasamentului, Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad.

Potrivit sursei citate, cele mai bune universităţi din Europa Centrală şi de Est se află în Rusia. Astfel, locul întâi i-a revenit Universităţii de Stat „Lomonosov” din Moscova, urmată de Universitatea de Stat Novosibirsk, iar locul trei a fost împărţit între Universitatea de Stat Saint Petersburg şi Universitatea „Carol” din Praga, Cehia. În top 10 au mai intrat universităţi din Polonia, Turcia şi Estonia.

Dintre universităţile din statele vecine României, mai bine clasate decât cele româneşti sunt instituţiile de învăţământ superior din Ungaria (locurile 20, 26, 29 şi 30) şi o universitate din Ucraina (30). Universitatea din Cernăuţi nu a prins topul din anul acesta.

La nivel mondial, vârful clasamentului este puternic dominat de universităţile din Statele Unite şi Marea Britanie, iar dintre universităţile româneşti, în Top 1000 au intrat doar Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea Bucureşti, ele fiind plasate între locurile 801-1000.

World University Rankings are la bază o metodologie de calcul a ratingului ce se bazează pe reputaţia academică (40%), reputaţia angajatorului (10%), raportul dintre numărul de studenţi şi profesori (20%), citările în articole de cercetare (20%) şi relaţiile internaţionale ale unei universităţi (10%). (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: