În parteneriat cu alte universităţi din ţară

USV va derula un proiect pentru creşterea calităţii programelor de studii, formarea resursei umane şi promovarea culturii antreprenoriale

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în parteneriat cu SIVECO România SA Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea „Danubius” din Galaţi, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, a început derularea unui nou proiect cofinanţat de Fondul Social European, în vederea creşterii calităţii programelor de studii universitare prin formarea resursei umane şi promovarea culturii antreprenoriale în rândul studenţilor.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă combaterea abandonului universitar şi creşterea atractivităţii învăţământului terţiar în cadrul a cinci universităţi partenere din regiunile de dezvoltare nord-est, sud-est şi sud-vest Oltenia prin intermediul unui pachet complex de acţiuni unitare şi corelate care vizează perfecţionarea profesională a personalului didactic în scopul furnizării programelor de studii prin metode moderne de predare-învăţare, dar şi în scopul participării la dezvoltarea unor oferte educaţionale cu grad ridicat de inovare şi cu o importantă componentă aplicativă, urmată de elaborarea a cinci cursuri complementare programelor de licenţa axate pe formarea de competenţe antreprenoriale cu ajutorul unor experienţe de învăţare de calitate dezvoltate în parteneriat cu mediul privat şi finalizată cu furnizarea noii oferte educaţionale împreună cu măsuri de atragere şi fidelizare a tinerilor defavorizaţi în programele de studii terţiare universitare.

Fiecare universitate parteneră va elabora un curs antreprenorial cu componentă aplicativă şi îl va pilota cu studenţii din anii terminali ai studiilor de licenţă sub forma unei discipline complementare programelor de studii de licenţă. O contribuţie o va avea şi partenerul social SIVECO România SA Bucureşti, care se va implica atât cu „know-how” pentru elaborarea conţinutului ştiinţific, cât şi în proiectarea şi dezvoltarea componentei aplicative a fiecărui curs, inclusiv digitalizarea acesteia. Digitalizarea parţială a cursului antreprenorial va permite profesorilor utilizarea metodelor moderne şi flexibile de predare, de tip e-learning, conducând astfel la creşterea atractivităţii şi a dimensiunii practice a ofertelor educaţionale. Disciplina va fi pilotată cu studenţii din anii terminali ai studiilor de licenţă de la fiecare partener universitar.

Grupul-ţintă este constituit din personal didactic angajat al celor cinci universităţi partenere şi din studenţi din anii terminali ai studiilor de licenţă derulate de cele cinci universităţi partenere aflate în cele trei regiuni de dezvoltare. Grupul-ţintă al proiectului este format din 83 de profesori care vor dobândi competenţe profesionale adaptate sistemelor moderne de educaţie şi vor fi mai pregătiţi să-şi îndeplinească rolul social, 441 de studenţi care vor absolvi învăţământul terţiar universitar cu un bagaj de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe care să le permită angajarea într-o activitate economică antreprenorială.

200 de studenţi din grupurile vulnerabile (netradiţionali/ din mediul rural/ de etnie romă/ CES) vor fi sprijiniţi sub forma unor burse să finalizeze programul de studii la care au fost înscrişi şi vor primi astfel o şansă în plus la o viaţă activă de succes. Aceşti studenţi din categoriile defavorizate care fac parte din grupul ţintă al proiectului vor beneficia de măsuri suplimentare de sprijin constând în sesiuni de consiliere profesională personalizată.

După încheierea procesului de pilotare şi a celui de evaluare a eficacităţii intervenţiei, cele cinci oferte educaţionale, în forma lor îmbunătăţită, vor primi statut de discipline opţionale/facultative ale programelor de studii de licenţă şi vor fi incluse în oferta curentă a fiecărui partener universitar. Astfel, cinci instituţii de învăţământ superior, din regiuni mai slab dezvoltate ale României, îşi vor îmbunătăţi portofoliul de oferte educaţionale cu un curs modern, atractiv, care oferă studenţilor posibilitatea de a dobândi un set de competenţe utile pentru viaţa profesională.

Conferinţa de lansare a proiectului va avea loc în data de 19 iulie, ora 13, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în amfiteatrul „Dimitrie Leonida”, corp D.

Perioada de implementare este de 24 luni, începând cu data de 28 mai a.c. (N.B.) 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: