La Câmpulung Moldovenesc

Festivalul „Întâlniri bucovinene”

La Câmpulung Moldovenesc se va desfăşura, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, în perioada 26 – 28 iulie 2019, cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Întâlniri bucovinene”, manifestare organizată de Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina”.

Festivalul, care nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic ce nu are echivalent în Europa, ci şi o istorie de iniţiere a legăturilor bazate pe parteneriat între ţările care au semnat protocolul de colaborare (Polonia, România, Ungaria şi Ucraina). „Întâlniri bucovinene” de treizeci de ani popularizează şi apără cultura populară bucovineană. Accentuează toleranţa şi dialogul cultural ca modalitate de funcţionare în relaţiile contemporane complexe.

Iniţiatorul şi principalul organizator al festivalului, timp de 29 de ani, a fost Casa de Cultură din Pila, Polonia, respectiv dl Zbigniew Kowalski, care este şi directorul festivalului.

Având o desfăşurare itinerantă (Polonia – Jastrowie şi Pila – 19-23 iunie; Luban – 22-23 august, Dzierzoniów – 24-25 august); Ucraina – Cernăuţi – 20-22 septembrie; România – Câmpulung Moldovenesc – 26-28 iulie; Ungaria – Bonyhád – 2-4 august), festivalul demonstrează ce loc important ocupă cultura în procesul înţelegerii şi cunoaşterii, respectului reciproc, toleranţei în convieţuire şi bunei vecinătăţi între diferitele grupuri etnice.

În cadrul Festivalului internaţional de folclor „Întâlniri bucovinene” se desfăşoară şi faza finală a Festivalului-concurs judeţean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediţia a XVII-a, manifestare la care vor concura 70 de grupuri folclorice de amatori, cele care s-au situat pe locul I la fazele zonale, care s-au desfăşurat în martie – aprilie 2019.

La evenimentul de la Câmpulung Moldovenesc, cu prilejul căruia va fi organizat şi un târg al meşterilor populari (35 meşteri din judeţul Suceava, din Iaşi, Botoşani, Bârlad, Vâlcea, Dorohoi, Corund, Republica Moldova), se aşteaptă un număr record de participanţi: 500 artişti din străinătate, peste 1.500 artişti amatori din judeţ, alături de care vor evolua în spectacol: Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul „Romanaţi” din Caracal şi în recital Ion Palade din Chişinău. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: