Statisticienii suceveni aniversează 160 de statistică oficială în România

> „Vrem ca statisticile să fie fiabile, relevante, să fie utilizate în luarea deciziilor de politică economică şi socială, îmbunătăţind viaţa noastră” arată DJS, mulţumind furnizorilor de date „care au înţeles menirea cercetărilor statistice şi importanţa raportării de date veridice” > Statisticienii sunt mândri că INS a contribuit, „în mod eficient”, la rezolvarea dosarelor de statistică socială şi statistică economică, în perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

 Statisticienii suceveni sărbătoresc, la sfârşitul acestei săptămâni, împlinirea a 160 de ani de când, pe 12 iulie 1859, prin Ordonanţa domnească nr. 276, de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, domnitorul Alexandru Ioan Cuza punea „piatra de temelie pentru formarea sistemului statistic naţional”.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), semnat de directorul executiv Mihaela Ungureanu, anul acesta celebrarea Zilei Statisticianului are loc după ce, în primele 6 luni, conducerea Institutului Naţional de Statistică a contribuit, „în mod eficient”, la rezolvarea dosarelor pe domeniile statistică socială şi statistică economică, în perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Totodată, un motiv de mândrie pentru statisticieni este reprezentat şi de includerea, în 2019, a statisticii oficiale româneşti „în cea mai elitistă şi performantă familie statistică a lumii, consfinţind înaltul grad de profesionalism al statisticianului român”, respectiv în Comitetul de Statistică şi Guvernanţă în Statistică al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

„Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem, aceea de a satisface cerinţele tot mai diversificate ale utilizatorilor de date statistice şi de a dezvolta cultura statistică în societate. Vrem ca statisticile să fie fiabile, relevante, să fie utilizate în luarea deciziilor de politică economică şi socială, îmbunătăţind viaţa noastră, a generaţiilor viitoare, având grijă de mediu şi de resursele planetei” se subliniază în comunicatul de presă al DJS, în care sunt aduse mulţumiri furnizorilor de date „care au înţeles menirea cercetărilor statistice şi importanţa raportării de date veridice, la termen, în volum complet şi de calitate”. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, la progresul statisticii româneşti şi-au adus contribuţia oameni de seamă, cu diverse specializări, cu pregătire multidisciplinară, respectiv economişti, sociologi, filosofi, diplomaţi, geografi, istorici, matematicieni şi medici care „au continuat şi au dezvoltat munca de statistică oficială, în context european”. Subliniat este şi faptul că, de-a lungul anilor, statistica oficială şi-a modernizat propriile metode de cercetare, contribuind „din plin” la integrarea României în NATO şi UE. Nu în cele din urmă, reliefat este că statistica românească a evoluat în deplină armonizare cu legislaţia europeană, cu cerinţele Eurostat, cât şi cu programele de guvernare ale statului român, indiferent de orientarea politică a acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: