O amiază reuşită de poezie

Fiu al comunei Arbore, prof. Octavian Ciobîcă face ce face şi, chiar dacă o carte de poezie nu este dedicată comunei natale, frumuseţilor şi oamenilor ei, el tot vine la Arbore ca s-o lanseze în faţa consătenilor lui, şi nu numai. Aşa s-a întâmplat şi sâmbăta trecută, chiar în miezul zilei, pentru a lansa ultima sa carte de poezie – „Freamătul duios al amintirilor”. Ea cuprinde 18 poezii, având 78 de pagini.

Prefaţa este scrisă de preotul dr. Constantin Hrehor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Citez „Octavian Ciobîcă – un intelectual pedant, în ţinută de profesor şi dimineaţa, şi în plimbarea solitară de seară, e de întâlnit şi acum, la senectutea-i filosofică, înalt, drept, sociabil, omenos, fără ifose, aşa cum îi stă bine unui boier cărturar din anturajul cititorilor lui Luca Arbore…Versurile sale, adunate în această plachetă, preaslăvesc frumuseţile Bucovinei, credinţa şi oamenii, sunt fermecător rimate, fragmente de jurnal sentimental, închinări, un buchet de nu-mă-uita pe pragul de cremene al Trecutului. Octavian Ciobîcă, cinstindu-ne ne cinsteşte, şi asta e din filosofia vieţii şi din viaţa filosofiei.”

În ziua menţionată, s-au adunat, la invitaţia autorului, foşti colegi de muncă, prieteni, foşti elevi sau simpli cunoscuţi. Autorul a fost darnic la invitaţii. Aşa că au venit din Rădăuţi, Siret, Dorneşti şi Arbore, printre care şi-o mică delegaţie a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.

După ce-a mulţumit tuturor pentru că au răspuns invitaţiei şi au venit la această lansare, autorul şi-a prezentat cartea. A arătat ce l-a îndemnat să scrie aceste poezii. A rememorat anii petrecuţi ca profesor şi director de liceu. „Am scris aceste poezii şi în cinstea educatorilor de care astăzi nu prea au guvernanţii grijă. Ne-au luat şi ziua noastră, pe care-o sărbătoream la finele fiecărui an şcolar, pe data de 30 iunie şi-au tot mutat-o de ici-colo în calendar şi aşa azi nu mai ştim care este adevărata noastră sărbătoare. Tocmai de aceea am închinat o carte apostolilor bucovineni. În cartea anterioară am slăvit dascălii şi absolvenţii liceului pe care l-am condus.”

A citit apoi, pe sărite, câte-o strofă din câteva poezii din carte, pe care le-a comentat. S-a oprit asupra poeziei dedicată gen. brigadă Mihaiu Georgescu, plecat prea timpuriu dintre noi: „Şi ţara mi-a recunoscut/ Tot ce-n armată am făcut/ Când general am devenit/ Dar de prea tânăr am murit./ Din ceruri, zilnic îi salut/ Pe toţi care m-au cunoscut!”. Doamna prof. Viorica Cârdei rămâne o constantă veşnică admiratoare a poeziilor şi autorului lor: „Avem o mare bucurie în suflet despre Octavian Ciobîcă. Ne face o mare bucurie lansând o nouă carte. Încă n-am citit-o, dar am înţeles că-i închinată cadrelor didactice. Fericirea noastră este fără cuvinte. Ne bucurăm că se scrie în presă despre aceste activităţi. Acad. Angelescu a vorbit cu nostalgie despre anii de şcoală.”

Domnul Mihai Frunză şi-a manifestat bucuria de a fi fost invitat la această lansare de carte. Apoi a evocat câteva amintiri comune cu autorul din tinereţea amândurora. „E mare şmecher. Scrie câteva poezii, le-mbracă în zeci de fotografii şi cartea-i gata”, a conchis domnul Frunză.

Doamna prof. Paula-Tamara Ciobîcă a început cu două versuri: „Speranţa noastră n-a apus/ Noi multe mai avem de spus”, pe care le-a comentat. Nu este de acord cu afirmaţia autorului că este ultima carte. El mai are încă multe de spus. A fost impresionată de titlul cărţii. Cartea anterioară a fost o selecţie din celelalte cărţi. Noi l-am cunoscut altfel. Abia acum, la vârsta înţelepciunii, îl vedem şi duios.

Domnul prof. Silvestru Pânzariu „Sunt impresionat de faptul că domnul profesor n-a uitat de ziua noastră. Păcat că alţii au uitat şi această zi şi-a pierdut tradiţia de zeci de ani. Din cauza schimbărilor, azi sunt cadre didactice care nu mai ştiu când este ziua lor”. Apoi a vorbit asistenţei despre câteva personalităţi ale oraşului Siret.

Domnul înv. Ghiţă Aga: „Ca reprezentant al învăţătorimii sunt mândru că autorul a scris şi despre noi, cadrele didactice, pentru că ziua nu este numai a învăţătorului, ci a tuturor cadrelor didactice, indiferent de specialitate. Sunt bucuros c-a scris de George Tofan şi de Spiru Haret. Suntem mândri că din mâinile noastre ies specialişti de marcă. Academicianul Grigore Moisil a spus, la vremea lui, de mai multe ori că un învăţător bun face cât un noroc în viaţă”.

Domnul prof. Gh. Schipor „În cărţile lui Ciobîcă nu apare orice individ. Îi selectează din toate specialităţile şi din toate păturile sociale. În timp ce poezia modernă ne dăunează pentru că stârneşte nelinişti, uneori inutile, cea a lui Ciobâcă ne predispune la odihnă, ne calmează. El n-are un stil sofisticat, ci unul pe înţelesul tuturor”.

După terminarea discuţiilor, autorul ne-a mai citit câteva poezii.

Cartea beneficiază de o iconografie foarte bogată. Paginile ei „beneficiază” de 203 fotografii, împodobind toate paginile. Parcă sunt prea multe, mai ales că unele apar chiar de două-trei ori. Ne-am bucura, în cazul tuturor, ca şi viitorul să ne aprecieze creaţiile, aşa cum fac contemporanii noştri cu mare generozitate. (GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: