La ultima întâlnire a cenaclului „Ţara de Sus”

Ca şi în alte dăţi, cenaclul „Ţara de Sus” din Câmpulung Moldovenesc şi-a început activitatea, la întâlnirea recentă, cu un eveniment istoric (cultural).

De data aceasta momentul i-a fost dedicat lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, plecat în veşnicie în ziua de 2 iulie 1504.

Despre marele domnitor, strateg şi apărător al creştinătăţii, a vorbit cu căldură poetul Vasile Ursache, colonel în rezervă, fiind completat de un confrate al său (şi dânsul colonel în rezervă), Doru Guşu. Cuvântul acestora a fost precedat de o frumoasă introducere în tema abordată de prof. dr. Luminiţa Ţaran, care a şi moderat acţiunea.

Celor amintiţi le-au urmat, creând momente emoţionante, membrii cenaclului Traian Nistiriuc, Aurora Sârbu, Steluţa Morari, Valerian Bedrule, Ioan Grămadă şi bineînţeles preşedintele cenaclului Neculai-Marcel Flocea, care au prezentat creaţii dedicate celui comemorat.

Pentru acelaşi eveniment, soţii Lucău-Andruhovici au pregătit o colecţie de lucrări inspirate din viaţa şi domnia marelui Ştefan. Pictorul Filon Lucău, din cele 26 de tablouri pe sticlă pe care le-a realizat în acest scop, a prezentat câteva şi membrilor cenaclului „Ţara de Sus”.

Un alt moment important în cadrul acestei recente întâlniri a fost dedicat operei scriitorului Franz Kafka, despre care a vorbit prof. Ioan Popoiu, din conducerea cenaclului, analizându-i cărţile „Procesul” şi „Castelul”.

În spiritul operei kafkiene, scriitorul Constantin Tiron, preşedinte de onoare al cenaclului, precum şi nonagenarul Simion Tudoreanu, autor a patru volume de versuri satirice, au înveselit asistenţa cu creaţiile lor.

Secretarul cenaclului, Traian-Gabriel Ojog, i-a informat pe cei prezenţi că în curând va apărea o nouă ediţie a revistei de cultură a oraşului, „Însemnări bucovinene”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: