La Câmpulung Moldovenesc

O ursoaică cu doi pui a omorât noaptea trecută cinci capre

> Mirela Adomnicăi: A fost întocmit dosarul pentru avizarea recoltării sau relocării ursoaicei, dar până atunci animalul este gonit de echipaje mixte din jandarmi şi poliţişti

 O ursoaică cu doi pui, care pune în pericol locuitorii din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a ucis în noaptea de miercuri spre joi cinci capre, a spus, joi, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, care a menţionat că în acest caz Prefectura Suceava a acţionat, pe de o parte, pentru îndepărtarea pericolului prin gonirea animalului, iar pe de altă parte a făcut recomandări pentru ca autorităţile în drept să facă demersuri pentru avizarea recoltării sau relocării animalului.

Ea a spus că în municipiul Câmpulung Moldovenesc se face cu regularitate simţită prezenţa ursoaicei cu doi pui şi că, din 21 iunie şi până în 4 iulie, au fost executate 21 de misiuni de gonire a animalului, realizate de echipe mixte formate din jandarmi şi poliţişti.

Prefectul a explicat că cea mai importantă acţiune este gonirea animalului din zona de intravilan şi că în cele 21 de intervenţii ale unor echipaje mixte au fost implicaţi 16 jandarmi, şapte poliţişti şi nouă mijloace auto.

„Procedura de gonire a animalului din zona de intravilan presupune intervenţia jandarmilor cu maşini cu semnale acustice şi luminoase” a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că au fost şi transmise şi două atenţionări prin Ro – Alert.

„Am atenţionat populaţia că este prezentă ursoaica în oraş şi să nu iasă din case, să nu se expună pericolului” a spus prefectul, care a menţionat că, din relatările autorităţilor locale, au fost situaţii în care s-au expus pericolului persoane, locuitori din Câmpulung Moldovenesc, care doreau să se fotografieze cu ursoaica, neînţelegând pericolul la care se expun.

Ea a mai spus că o intervenţie pentru relocare sau recoltarea ursului se poate face doar de Direcţia de Biodiversitate din Ministerul Mediului şi că, în acest sens, s-au făcut demersurile necesare din partea administratorului fondului cinegetic, AJVPS Suceava şi a Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit prefectului, abia marţi autorităţile locale au început să parcurgă paşii necesari, iar miercuri, AJVPS Suceava a făcut demersuri la APM pentru ca această instituţie să transmită solicitarea Ministerului Mediului.

Adomnicăi a menţionat că dosarul a fost constituit şi urmează să fie trimis spre avizare Ministerului Mediului şi că până se va lua o decizie se vor continua acţiunile de gonire a ursoaicei.

Prefectul a arătat că, potrivit datelor Gărzii Forestiere, în acest an au fost 24 de atacuri ale unor animale în gospodării sucevene, cu pagube de peste 60.000 de lei, dintre care 22 au fost ale urşilor şi câte una ale unui lup şi ale unui râs.

În Câmpulung Moldovenesc au fost distruşi mai mulţi stupi, pagubele fiind de 3600 de lei, şi au fost ucise cinci capre.

Potrivit prefectului, în judeţ sunt 590 de urşi, iar specialiştii în gestionarea fondului cinegetic arată că limita normală care poate fi gestionată este de 300.

Mirela Adomnicăi a menţionat că în condiţiile în care numărul de exemplare este dublu faţă de limita normală, există riscul ca şi în continuare să apară urşi în intravilanul localităţilor. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

 1. MARIA MIHOC says:

  Poate se ia in calcul necesitatea ca orasul sa ramana pt oameni iar animalele care deja au un comportament deviant si pervertit sa fie duse in rezervatii special amenajate. Ne dorim sa putem merge si in padure si pe pasunile si fanetele montane in siguranta, ca pana acum nu sa ne fie frica sa iesim din casa. Un animal care circula ziua si noaptea fara retinere intre oameni nu mai are reactii firesti unei salbaticiuni, are reactii absolut imprevizibile si care creeaza O STARE ACUTA DE PERICOL pt. toata lumea din zona. La asta se adauga si reactiile nepotrivite ale unor semeni inconstienti care se comporta ca cei din zonele de unde probabil au fost aduse aceste animale dezorientate si flamande. Ar fi bine ca autoritatile sa nu uite ca un astfel de animal nu are sanse sa revina la comportament de salbaticiune autentica, ce fuge cand simte omul si care nu se simte in largul ei pe strada nici intre case si oameni. Cine a aprobat aducerea acestor animale in zona noastra este inconstient si total neinspirat. Va solicitam insistent sa luati masurile de relocare a cestor ursi pervertiti in oraseni in rezervatii potrivite pt ei. ACESTIA NU SUNT URSII NOSTRI. LA NOI NU AU FOST ASTFEL DE ANIMALE TRANSFORMATE IN LOCUITORI AI ORASULUI PANA IN PREZENT. SPERAM CA NU ASTEPTATI SE APARA SI VICTIME UMANE PT A FACE CEVA.

 2. Ursul_Emil says:

  „…ACESTIA NU SUNT URSII NOSTRI. LA NOI NU AU FOST ASTFEL DE ANIMALE TRANSFORMATE IN LOCUITORI AI ORASULUI…”
  Dar ai cui sunt ,doamnă hăi?? Vreți să spuneți că urșii „noștri” (!!!) sunt educați,timizi,dau prioritate,ies numai noaptea și numai în perimetrele pe care le avizați pozitiv dvs. precum și grupul social din care vă revendicați ?
  Debitați inepții care,din păcate,corespund unei precarități intelectuale și de caracter extrem de răspândite ,urșii noștri nu sunt nici mai buni nici mai rau decât ai celorlalți,ei sunt doar niște animale bulversate profund de intruziunea umană în spațiul lor,atâta cât mai era,de subzistență,ei caută mâncare acolo unde mai este,pe la gunoaiele oamenilor care le-au luat totul,inclusiv habitatul minim de siguranță care,să recunoaștem trebuie să fie nițel mai mare pentru un urs decât pentru un iepure.
  Nu v-a trecut prin cap că un oarecare Schweighofer i-a belit ursului pădurea in care se mai ascundea și căuta mâncarea,că ROMSILVA ,in afară de averi pentru pădurari&asimilați&șefi,face politică și se înhamă pe la carele de război ale partidelor,că mai e puțin și o să vedeți copaci numai la televizor iar copii sau nepoții dvs. se vor fotografia cu urșii împăiați pe la muzee,în secolul XX?
  Dvs. nu ați învățat la școală că ursul nu este carnivor,că ajunge carnivor doar de nevoie,ca el are nevoie de un habitat specific pe care trebuie,fatalmente,să il asigure invadatorul,adică dvs.,adică omul care i-a confiscat lui bârlogul și face acuma demersuri imbecile să-i ia și blana,însă nu oricum ci cu aprobare de la organe?…
  Sau să-l „reloce”,unde? Pe la alții mai fraieri,care nu au așa mulți urși,să-i ducă la Harkov,adică în Harghita și Covasna,după ce,în prealabil,i-ar învăța ungurește, ca să nu se bolohănească Ildiko și Moriko când le-o ieși în cale un bandit de urs valah…
  Mare-i grădina,ta,doamne!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: