Dacă plouă, „lucrurile se complică”, însă, deocamdată...

Recolte surprinzătoare la culturile de cereale din judeţ

> Treieratul a început doar la orzul şi orzoaica de toamnă, la grâu combinele urmând a intra în lanuri mai devreme decât în anul trecut, când, din cauza ploilor îndelungate, recoltatul a început în luna august > „În condiţiile în care vor apărea din nou precipitaţiile, lucrurile se vor complica” explică Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole, opinând că la grâu producţia ar putea fi cel puţin la nivelul mediei din 2018

Culturile de cereale din judeţul Suceava arată neaşteptat de bine la aceasta dată, situaţie valabilă atât pentru cele de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară. Cel puţin aşa susţine Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava, care subliniază că ploile din lunile mai şi iunie, cu menţinerea la un optim al temperaturilor, au influenţat pozitiv dezvoltarea plantelor. „Surpriza plăcută a tuturor celor care lucrează în agricultura judeţului este faptul că, după o toamnă secetoasă şi o iarnă potrivită, primăvara a venit cu condiţii favorabile culturilor de păioase, astfel încât înfrăţirea a fost la un nivel bun. Condiţiile au fost optime pentru, mai ales, culturile de primăvară, atât în ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor, dar şi al temperaturilor” arată şeful DAJ Suceava.

Duţu precizează că precipitaţiile şi temperaturile ridicate au favorizat, totodată, apariţia bolilor şi dăunătorilor, astfel încât rezultate bune urmează a se înregistra la producătorii agricoli care au aplicat tehnologia specifică, efectuând lucrările şi aplicând tratamentele corespunzătoare. La acest moment, se estimează că producţiile vor fi bune, recoltarea demarând doar la orzul şi orzoaica de toamnă, în zona Fântânele. „Producţiile sunt în funcţie de mărimea suprafeţelor cultivate şi de tehnologia aplicată. Acolo unde s-au respectat cerinţele pentru specia respectivă, sigur, producţiile vor fi unele bune, iar în cazurile în care tehnologia a fost neglijată, evident, rezultatele vor fi mai slabe. Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să se intre în plin la recoltatul orzului şi ne dorim, de asemenea, ca vremea să fie bună, pentru că, în condiţiile în care vor apărea din nou precipitaţiile, lucrurile se vor complica” explică specialistul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană. Haralampie Duţu evidenţiază că, din câte se cunoaşte, prognoza meteorologică este favorabilă recoltării în bune condiţii a cerealelor. În aceste circumstanţe, la grâu, combinele urmează a intra în lanuri mai devreme decât în anul trecut, când, din cauza ploilor îndelungate, treieratul a început în luna august. În judeţul Suceava au fost cultivate 21.870 de hectare de grâu, 1.600 de hectare de orz de toamnă, 600 de hectare de orzoaică de toamnă, 2.679 de hectare de orzoaică de primăvară, 264 de hectare de mazăre, 1.886 de hectare de rapiţă, 2.000 de hectare de secară, 2.500 de hectare de triticale şi de 1.557 de hectare de ovăz.

În ceea ce priveşte grâul, deşi nu se poate face o apreciere exactă, producţia ar putea fi cel puţin la nivelul mediei din anul trecut, de peste 4.000 kg/ha.

„Încercăm ca prin producţiile realizate să acoperim cheltuielile făcute, astfel încât să se ajungă la acel echilibru necesar oricărui producător agricol. Iar dacă rezultă şi un plus pentru dezvoltare, cu atât mai bine” a conchis Haralampie Duţu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI