„Lui să-i fim şi noi astăzi următori”

La pomenirea din acest an a Binecredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, 2 iulie, au fost prezenţi la sărbătoare cinci ierarhi ortodocşi români, împreună cu mai multe grupuri vocale şi mii de pelerini din întreaga ţară.

La slujba Privegherii, Înaltpreasfinţitul Pimen a rostit în cuvântul său de învăţătură:

„Când a trecut la cele veşnice, spune cronicarul, Ştefan cel Mare a fost plâns de întregul popor, pentru că s-au bucurat de multă apărare a credinţei lor şi a gliei străbune.

Ştefan cel Mare a luptat pentru apărarea credinţei şi a pământului strămoşesc. Cum a putut birui? Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu înţelepciunea dată lui de Dumnezeu şi cu vitejia poporului moldovean.

Când a fost biruit, a spus: «Pentru păcatele mele!». Câtă smerenie în sufletul acestui om!

Credinţa noastră ortodoxă înseamnă mărturisirea lui Dumnezeu în Duhul Adevărului, înseamnă valori ale culturii, valori ale societăţii: munca, respectul, omenia, ospitalitatea. Lumea de astăzi îşi revine în sine participând la o slujbă, dobândeşte linişte sufletească intrând într-o sfântă biserică.”

În ziua de prăznuire a Slăvitului Voievod, la ora 8.30, pelerinii reprezentanţi ai vetrelor folclorice din judeţul Suceava, în frunte cu domnul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, au fost întâmpinaţi de stareţul mănăstirii, Arhimandritul Melchisedec Velnic. Acesta a adresat pelerinilor câteva cuvinte:

„Ştefan şi-a iubit ţara, şi-a iubit neamul, ne-a iubit pe toţi. El nu a făcut niciun fel de deosebire vreodată. După 45 de ani de domnie, medicul Matteo Muriano avea să scrie despre el că este «mult iubit de supuşii săi, veşnic treaz şi darnic».

Prin ceea ce aţi făcut dumneavoastră astăzi aţi intrat în dragostea şi dărnicia Sfântului Ştefan cel Mare. Aţi dăruit din timpul dumneavoastră şi aţi venit cu drag la mormântul Sfântului Ştefan. De aceea ne bucurăm şi vă spunem Bun venit!”

Buciumaşii au dat şi ei de veste că Ştefan este viu în inimile românilor pentru că este viu în Împărăţia lui Dumnezeu, ca fiu iubit de Părintele Ceresc şi de poporul său.

Sfânta Liturghie a fost slujită de un sobor alcătuit din Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi din România, Ucraina – regiunea Cernăuţi şi din Republica Moldova, în total 116 clerici.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif Iosif a spus:

„Viaţa pe pământ nu se poate duce decât într-un singur sens – al căutării mântuirii. Căci Dumnezeu nu ne-a făcut pentru moarte, ci pentru viaţă. Iată ce trebuie să căutăm în viaţa noastră de zi cu zi! Toate să le facem căutând mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu.

Aici, la Putna, ne trezim faţă în faţă cu domnul Moldovei, Sfântul voievod Ştefan cel Mare, care în toată viaţa lui le-a făcut pe cele ale Martei şi pe cele ale Mariei, care a construit biserici, mănăstiri, dar şi palate, şi cetăţi şi a întărit poporul şi ţara cu ziduri văzute, de piatră, şi ziduri nevăzute, duhovniceşti, ale rugăciunii şi ale cuvântului lui Dumnezeu care nu lipsea din gura lui.

Ştefan a devenit pentru noi un model de urmat, pentru că în toate câte a făcut nu a uitat niciodată care este Uşa prin care intrăm în Împărăţia lui Dumnezeu, adică Hristos. (…)

În zilele acestea, în cel mai mare muzeu din lume, Muzeul Luvru din Paris, se află expus stindardul de luptă al Sfântului Ştefan cel Mare. O lume întreagă vede cum trăia acest domn, cum apăra nu numai graniţele Moldovei întregi, care se întindea de o parte şi de alta a Prutului, dar şi graniţele Europei.

Acest mare voievod rămâne o lumină care nu poate fi ascunsă sub obroc, o lumină care s-a aprins din Lumina cea adevărată. Lui să-i fim şi noi astăzi următori, oriunde am trăi.”

După Sfânta Liturghie a fost susţinut un recital de muzică şi poezie patriotică şi religioasă de către Grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Corul de bărbaţi al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea, Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dorneşti, Corul „Glasul Bucovinei” al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.

Au urmat depunerea de coroane de flori la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare de către: Consulatul General al României la Cernăuţi, Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Structurile din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi siguranţă prezente – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Bogdan Vodă” Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni –, Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” din cadrul Inspectoratului General de Poliţie al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova – Asociaţia „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Primăria Oraşului Soroca, Primăria Comunei Putna şi Şcoala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanu” din Putna, Primăria Oraşului Vicovu de Sus, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români – Bucureşti.

Apoi s-a desfăşurat ceremonialul militar realizat de structurile militare prezente. Imnul de stat şi piesele din timpul defilării au fost interpretate de Fanfara municipiului Suceava.

Părintele stareţ al mănăstirii a mulţumit oficialităţilor şi tuturor celor prezenţi, cât şi Secretariatului de stat pentru culte, cu sprijinul căruia au fost tipărite câteva publicaţii dedicate Sfântului voievod Ştefan cel Mare. O diplomă de recunoştinţă pentru activităţile din Anul Centenar a fost înmânată primarului oraşului Soroca, Victor Său.

Părintele stareţ a încheiat cu cuvintele: „Ştefan s-a făcut jertfă şi de aceea a pătruns în inimile românilor. Dumneavoastră, cei prezenţi, v-aţi făcut, de asemenea, jertfă şi aţi pătruns în inima sa.” (Ieromonah GHERASIM SOCA; Fotografii: ierodiacon TIMOTEI TIRON)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. : _______*_____revista floare albastra = blue : idee _ un proiect M.I.T. & boston ortodox romanian churchill [ introducere semnal comercial satelit microsoft office pe triangulatia = autostrada informational -spatiala { suceava – cernauti – balti – chisinau – iasi – suceava } _________klaus iohannis presedinte mandat ii ___________15 august 2019 _ exercitiu semnal spatial testare _ varf munte cruce it { blue music system } manastire putna __________g5__________

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: