Dezbatere furtunoasă în Consiliul Judeţean Suceava pe repartizarea sumelor către localităţi

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, joi, cu 20 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi o abţinere proiectul prin care se repartizează suma de 28,49 de milioane de lei la dispoziţia CJ Suceava către localităţile din judeţ.

Din start, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Guvernul PSD a făcut o nedreptate pentru că a acordat sume egale pentru fiecare judeţ, indiferent de mărimea acestuia.

Astfel, judeţul Suceava, cu 750.000 de locuitori, primeşte la fel ca judeţele Covasna, Harghita, Botoşani sau Vaslui.

Flutur a calculat că prin acest mod de alocare judeţul Suceava obţine 38,5 lei pe cap de locuitor în timp ce la Covasna este de 125 de lei, la Harghita de 87 de lei, la Botoşani de 63 de lei, iar la Vaslui de 58 de lei.

„S-a creat o nedreptate pentru judeţele mari”, a spus Flutur.

El a arătat că, dacă în luna aprilie CJ Suceava a repartizat localităţilor, prin formulă, suma de 579 de milioane de lei, acum are de repartizat 28,49 de milioane de lei, adică 4,9 la sută, subliniind că suma este de zece ori mai mică decât necesităţile localităţilor din judeţ.

Preşedintele Flutur a mai spus că primesc acum sume mai mari de bani primăriile ale căror bugete sunt grevate de creditul pentru proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” pentru că acestea riscă să intre în incapacitate de plată pentru că Guvernul nu a mai plătit de trei ani ratele la un proiect care a îndatorat zeci de primării sucevene.

Pe de altă parte, reprezentanţii PSD l-au acuzat pe Flutur că a realizat această repartizare pe criterii politice.

Cel mai virulent a fost consilierul Dan Ioan Cuşnir, care a spus că ar fi fost mai corect din partea lui Gheorghe Flutur să recunoască direct că a împărţit banii pe criterii politice.

El a spus că dacă după alegerile parlamentare din 2016, când PSD a câştigat guvernarea, prima repartizare de fonduri a fost făcută egal pentru toate primăriile, după alegerile din mai 2019, când PNL a câştigat, Gheorghe Flutur „şi-a dat arama pe faţă” şi a alocat de câteva ori mai mulţi bani localităţilor cu primari PNL decât celor cu primari PSD.

„Aveţi bărbăția să ne spuneţi că e o abordare pur politică”, a declarat Cuşnir.

Mai mult, consilierul judeţean PSD a mai spus că pe Flutur nu-l interesează votul acordat de cetăţeni, pentru că a alocat fonduri mai mari unor localităţi cu primari PNL chiar dacă în alte localităţi cu primari PSD în ultimele alegeri PNL a obţinut mai multe voturi.

Gheorghe Flutur a evitat să intre în polemică cu Dan Ioan Cuşnir, dar i-a reamintit acestuia că însuşi ministrul PSD al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a cerut, când a fost la Frasin, ca CJ Suceava să aloce din fondul aflat la dispoziţie bani pentru plata ratelor la creditul luat pentru „Utilităţi şi mediu”.

Şi alţi consilieri PSD au criticat modul de alocare, în timp ce consilierii PNL au reamintit acestora că în perioada 2012-2016 localităţi cu primari PNL nu primeau niciun leu la repartizarea fondurilor sau primeau sume modice de 10.000 sau 20.000 de lei în timp ce acum localităţile au primit minim 100.000 de lei.

Gheorghe Flutur a făcut în final un amendament prin care s-a alocat suma de 100.000 de lei comunei Slatina, care nu depusese cerere în termenul stabilit prin diminuarea cu 100.000 de lei a alocării pentru Gura Humorului.

Proiectul a fost aprobat cu voturile liberalilor, iar consilierii PSD au votat împotrivă.

După vot preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că starea de normalitate este când sunt lucruri pozitive de discutat, dar că atunci când sumele sunt mici e normal să fie astfel de abordări.

Flutur a spus că s-a ajuns în această situaţie grea pentru multe din localităţile judeţului Suceava din cauza „blestematului de proiect marca PSD” făcând referire la proiectul „Utilităţi şi Mediu la standarde europene”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI