Fermierii suceveni încasează ajutorul de stat pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate

> Anul trecut, prin cele 325 de cereri, în sectorul vegetal din judeţul Suceava s-au solicitat 1,96 de milioane de litri de motorină, pentru un sprijin aferent de 3,41 de milioane de lei, în timp ce din sectorul zootehnic au venit solicitări pentru 511.654 de litri, cu un ajutor de 889.511 lei

Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava informează că este în curs procedura de achitare a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură. În cauză sunt cantităţile utilizate în intervalul 1 ianuarie-31 ianuarie 2019, respectiv pentru primul trimestru al anului, sprijinul acordându-se sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina folosită la efectuarea lucrărilor mecanizate din agricultură. Valoarea accizei pentru anul 2019 este de 1,8959 lei pe litrul de motorină faţă de 1,7385 de lei pe litrul de motorină, în anul precedent. La nivel naţional, suma plătită este de peste 129 de milioane de lei, pentru 12.783 de beneficiari şi o cantitate totală de 68,15 de milioane de litri.

În judeţul Suceava, în anul 2018, prin cele 325 de cereri de acorduri prealabile, în sectorul vegetal s-a solicitat o cantitate de circa 1,96 de milioane de litri de motorină, cu o valoare aferentă a ajutorului de circa 3,41 de milioane de lei, în timp ce, din sectorul zootehnic au venit solicitări pentru 511.654 de litri, cu o valoare a sprijinului financiar de 889.511 lei. Beneficiarii ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale; organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, cât şi organismele/ organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol. Sunt acceptate ca potenţiali beneficiari ai schemei şi persoanele fizice, însă numai dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul pentru finanţare, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, acestea se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală. Printre condiţiile impuse pentru accesarea facilităţii, este obligatoriu ca suprafeţele de teren pe care le exploatează solicitanţii să fie de minimum 1 hectar, inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 hectare. Pot avea parte de sprijinul financiar al statului şi agricultorii care exploatează, deţin, cresc animale, păsări, familii de albine ori viermi de mătase, în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: