Silvicultorii şi-au luat angajamentul, de ziua lor, să planteze noi păduri pentru a atenua efectele schimbărilor climatice

Ziua Silvicultorului a fost marcată de Regia Naţională a Pădurilor şi Asociaţia Administratorilor de Păduri printr-un eveniment comun organizat săptămâna trecută la Băile Herculane.

La eveniment au participat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, Adrian Creţu, deputatul şi membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor Ion Tabugan, autorităţi locale, reprezentanţi ai Agenţiei „Moldsilva” din Republica Moldova, directorii direcţiilor silvice şi cei ai administraţiilor parcurilor naţionale şi naturale administrate de Romsilva, sindicalişti din silvicultură, pensionari silvici şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, ai mediului academic şi ai industriei de prelucrare a lemnului.

În debutul evenimentului, directorul general al Romsilva a adus un omagiu generaţiilor de silvicultori care au contribuit la gospodărirea durabilă a pădurilor din România, unele dintre cele mai valoroase din Europa, şi şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse zi de zi de silvicultorii români.

În continuare, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a lansat invitaţia silvicultorilor şi mediului academic pentru participarea la o platformă de dialog în domeniul forestier şi le-a prezentat participanţilor proiectele actuale şi viitoare ale Regiei, cu accent pe programele de educaţie forestieră şi parteneriatele cu facultăţile şi liceele cu profil silvic, investiţiile în drumurile forestiere, corectarea torenţilor, sisteme informatice integrate, perdele forestiere şi regenerarea pădurilor, proiectele privind dezvoltarea comunităţilor locale şi beneficiile aduse acestora de păduri.

Silvicultorii şi-au luat angajamentul, la finalul evenimentului, de a sprijini proprietarii de terenuri pentru a fi împădurite, contribuind astfel la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Cea de-a 29-a ediţie a Zilei Silvicultorului a fost organizată în comun de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, administratorul pădurilor proprietatea publică a statului, şi Asociaţia Proprietarilor de Păduri, organizaţia reprezentativă a ocoalelor silvice de regim, pentru al patrulea an consecutiv, pentru a sublinia unitatea Corpului Silvic din România care activează în sistemul public sau privat de administrare a pădurilor.

Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, iniţiată în 1991 şi legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, de întregul Corp Silvic, în parteneriat cu sindicatele şi cu celelalte organizaţii profesionale.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane hectare de păduri proprietatea publică a statului, din care 80% sunt certificate la nivel internaţional, 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă cumulată de peste 850 de mii de hectare şi 12 herghelii de stat şi patru depozite de armăsari.

Romsilva asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru aproximativ un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.

Asociaţia Administratorilor de Păduri este organizaţia profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice, înfiinţată în anul 2004, care reuneşte peste o sută de ocoale silvice de regim. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: