Mihaela Popescu şi Costin Grigoraş

Muzică şi poezie

Vocea gravă, plină, tulburătoare a Mihaelei Popescu a răsunat zilele trecute în sala „Elena Greculesei” din Biblioteca „I.G. Sbiera” din Suceava. Cântecele sale au umplut locul, la fel cum au umplut şi sufletele celor care au venit s-o asculte, pe ea şi pe scriitorul şi criticul muzical Costin Grigoraş, care a sosit cu o masă plină de cărţi, din care a şi citit celor prezenţi. A fost, după cum a declarat şi managerul bibliotecii, Gabriel Cărăbuş, „un spectacol de muzică, umor şi voie bună” iar în sală s-au aflat „prieteni ai culturii”. Printre ei, mama Mihaelei Popescu, prezentă, ca de fiecare dată când fiica sa se află în faţa publicului, soţul, dar şi cumnatele sale, împreună cu alţi absolvenţi din promoţia 1974 ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava care avea a doua zi cursul festiv, la întâlnirea de 45 de ani de la terminarea liceului, colegi – avocaţi sau judecători, foşti profesori dragi şi respectaţi, prieteni.

Humoreanul Costin Grigoraş, absolvent de politehnică, şi el fost „ştefănist”, „cunoscător avizat al muzicii rock progressive”, după cum îl prezintă oamenii la fel de avizaţi din domeniu, poet la începuturi, apoi respectat şi apreciat critic muzical, a citit din creaţia proprie, din volumele „Refugiu pentru pietoni”, „Orbirea lui Ianus”, poezii pe care le-a dedicat „colegilor care, din păcate, nu mai sunt printre noi şi tuturor celor pe care i-am pierdut de-a lungul vremii” , apoi Mihaelei Popescu, dedicaţii având în fundal melodii celebre ale unor artişti celebri. A prezentat ediţia a doua a „Cărţii de folk”, a regretatei jurnaliste şi promotoare a muzicii folk, Teodora Ionescu, acolo unde şi Mihaela Popescu are un amplu interviu, a prezentat „Muzică prin gaura cheii”, „o retrospectivă a muzicii din România de la Dimitrie Cantemir şi Anton Pann”, a citit texte umoristice din cele două cărţi „Bancaniada” şi a prezentat monumentala sa lucrare, unică în lume, din câte se pare, trilogia enciclopedică „Faţa văzută şi nevăzută a muzicii”. Artişti şi formaţii, „de la ABBA la Zappa şi ZZ Top”, din zona jazz, blues, world music, new age, soul, funk, rythm’n blues, country, rock’n roll, psihedelic, hard rock, jazz rock, metal, progressive, art rock, punk, new wave, electronic, disco, pop, techno, informaţie multă, complexă, biografii artistice plus picanterii, o abordare a universului muzical în toată complexitatea sa.

Mihaela Popescu a cântat ( „Nu a trecut vremea peste vocea ei” a spus, şi bine a spus, Costin Grigoraş) unor oameni deloc străini de muzica sa. Au acompaniat-o la refrene, au aplaudat-o cu căldură şi atunci când a interpretat pe versurile lui Labiş sau ale lui Mircea Micu, precum şi pe cele ale poetului căruia i-a urat de ani mulţi, pe vremea când se afla în Cenaclul „Flacăra”, la aniversarea a 50 de ani, în prezenţa a 11000 de oameni – Nichita Stănescu. Şi a mai cântat pe versurile lui Ion Minulescu sau ale fostului coleg de cenaclu, Dinu Olăraşu, dar şi o piesă a cântăreţei pe care o iubeşte nespus – Joan Baez. Iar versiunea originală a cântecului „Cântă cucu-n Bucovina” a fost îndelung aplaudată, cu mulţi ochi umezi în sală.

Muzică, poezie, oameni frumoşi, bucurie, prieteni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: