Cel mai nou cetăţean de onoare al Sucevei, Andrei Năstase, a devenit viceprim-ministru în Republica Moldova

> Guvernul Maia Sandu a fost recunoscut de UE, după ce învestirea a fost declarată neconstituţională

Cel mai nou cetăţean de onoare al municipiului Suceava, Andrei Năstase, a devenit viceprim-ministru în Republica Moldova, unde în prezent există o situaţie de criză politică generată de faptul că învestirea noului guvern este considerată neconstituţională de Curtea Constituţională, care a luat mai multe decizii în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, inclusiv îndepărtarea din funcţie a preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru că a refuzat să dizolve Parlamentul, şi l-a numit pe „premierul în exerciţiu” Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar.

În cursul zilei de sâmbătă, socialiştii preşedintelui Igor Dodon şi pro-europenii ACUM au semnat un acord de „dezoligarhizare” a ţării, au ales un preşedinte al Parlamentului, Zenaida Grecenaîi, şi au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu în care Andrei Năstase deţine funcţia de viceprim-ministru şi ministru de Interne.

Parlamentul Republicii Moldova, respectiv deputaţii PSRM şi alianţei ACUM, a adoptat o declaraţie prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare PD şi declară în afara legii Guvernul precedent condus de Pavel Filip. Declaraţia a fost citită de la tribuna Parlamentului de lidera PAS, Maia Sandu, învestită în funcţia de premier în urma votului deputaţilor PSRM şi ACUM.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european Johannes Hahn au emis un comunicat în care anunţa că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept şi a democraţiei ar trebui să rămână pilonii relaţiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce aşteaptă şi merită cetăţenii Republicii Moldova.

Având în vedere evoluţiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană îşi reiterează cu fermitate apelul la calm şi reţinere. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la actuala criză politică” se arată în comunicatul semnat de Mogherini şi Hahn.

Andrei Năstase, fost student al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, care a câştigat alegerile pentru funcţia de primar în Chişinău – dar alegerea sa a fost invalidată de instanţă –, a fost declarat cetăţean de onoare al Sucevei în şedinţa din luna mai a Consiliului Local Suceava.

El a primit acest titlu pentru lupta sa pentru democratizarea Republicii Moldova şi pentru menţinerea parcursului european al acestei ţări. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI