Asociaţia Forestierilor din România contestă propunerea legislativă de interzicere a exportului de cherestea

> Este un nonsens economic care va duce la pierderea a 100.000 de locuri de muncă

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), organizaţie patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului a anunţat, ieri, că îşi exprimă îngrijorarea asupra propunerii legislative privind gestionarea durabilă a pădurilor, prin care se propune interzicerea pe o perioadă de 10 ani exportul de cherestea începând cu anul 2020.

„Considerăm că este o temă falsă pentru România – prin gestionarea durabilă a pădurilor trebuie să dăm valoare lemnului, iar acest lucru poate fi făcut doar printr-un mod responsabil şi sustenabil de administrare, exploatare, prelucrare şi valorificare” se arată într-un comunicat ASFOR.

Scopul iniţiativei legislative este gospodărirea durabilă a pădurilor – pentru atingerea acestui scop administratorii de fond forestier au nevoie în primul rând de resursele financiare necesare pentru a finanţa toate operaţiunile administrative ce conduc la o gestionare durabilă a pădurilor, explică sursa citată care se întreabă de unde vor lua aceste resurse financiare dacă produsul lor nu va mai avea căutare.

„În România, capacitatea de consum intern a sortimentelor de masă lemnoasă supuse interzicerii la export este mult mai mică decât capacitatea de producţie a pădurilor stabilită conform amenajamentelor silvice. Anual se pot recolta din pădurile României 22 milioane mc de lemn; recoltăm 19,5 milioane mc din care cca. 9,5 milioane mc sunt utilizaţi ca lemn de lucru în industria de prelucrare obţinându-se cherestea, furnir, panouri din lemn masiv, plăci (PAL, MDF, OSB, Panel) – diferenţa reprezentând lemnul de foc şi lemn pentru alte utilizări în mediul rural. România a devenit în ultimii ani un mare importator de masă lemnoasă – importăm pe segmentul răşinoase până la 3 milioane mc lemn rotund şi 0,5 milioane mc cherestea, iar pe segmentul foioase 0,12 milioane mc buştean şi peste 0,1 milioane mc cherestea” susţine ASFOR.

Mai mult, forestierii arată că interzicerea exportului de buştean poate fi o măsură pozitivă, dar fără impact deosebit, exporturile de buştean din România sunt reduse – sub 30.000 mc buşteni răşinoase şi sub 100.000 mc buşteni foioase.

„Interzicerea exportului de cherestea este un nonsens economic, în condiţiile în care România produce 5,5 milioane mc de cherestea din care exportă anual aproximativ 4 milioane mc, iar consumul intern reprezintă cca. 1,5 milioane mc. România este în primii 10 jucători la nivel european pe piaţa de cherestea, loc obţinut foarte greu şi în condiţii de concurenţă acerbă cu competitori precum Austria, Germania, Rusia, Suedia sau Finlanda, este de neînţeles de ce se doreşte ca printr-o lege România să fie scoasă de pe piaţa externă a lemnului.

Singurul rezultat garantat al interzicerii exportului de cherestea este falimentarea sectorului forestier din România (o activitate estimată la cca. 2 miliarde euro/an), pierderea a peste 100.000 locuri de muncă, prăbuşirea pieţei lemnului în România şi implicit reducerea veniturilor administraţiei silvice până la nivelul imposibilităţii asigurării administrării pădurilor (costul de administrare al pădurilor este de cca. 1 miliard de euro/an), cu efect contrar celui de bună gestionare a pădurilor” se mai arată în comunicatul semnat de Ciprian Dumitru Muscă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: