În două săptămâni, în judeţul Suceava

Stricăciuni de aproape 300 de milioane de lei făcute de natura dezlănţuită

> Ploile abundente au cauzat viituri pe cursurile de apă, scurgeri de pe versanţi, blocarea podurilor şi podeţelor, eroziuni şi colmatări, în pericol fiind puse locuinţe, obiective socio-economice, căi de comunicaţie rutieră şi feroviară > „Situaţia a revenit la normal, fără a fi puse în pericol vieţi omeneşti”, evaluările continuă, iar Instituţia Prefectului va iniţia un proiect de hotărâre de Guvern pentru obţinerea de despăgubiri de la bugetul statului

Căderile masive şi prelungite de precipitaţii au produs pagube în 36 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţul Suceava. Furia apelor s-a abătut asupra a 79 de localităţi, valoarea totală a stricăciunilor fiind aproximată la 124 milioane de lei. Datele sunt cele din Raportul-sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale din perioada 21 mai – 4 iunie 2019 prezentat şi aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în şedinţa extraordinară de la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform sintezei prezentate de Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, de suferit au avut 5 poduri, 30 de podeţe, o punte, 5,48 km de drumuri judeţene, 185,837 km de drumuri comunale, 57,61 km de străzi, precum şi 0,538 km apărări de maluri, 0,2 km de eroziuni şi 0,6 km de decolmatări. Potrivit raportului, pagubele au fost determinate de creşterea debitelor cursurilor de apă, scurgerile de pe versanţi şi de blocarea podurilor şi podeţelor cu aluviuni şi material vegetal. La acestea se adaugă efectele negative produse ale evenimentelor hidro-meteorologice periculoase, puhoaiele provocând eroziuni, colmatări sau deteriorări de orice fel ale cursurilor de apă cadastrate, în zone cu pericol pentru locuinţe, obiective socio-economice, elemente de infrastructură, inclusiv căi de comunicaţie rutieră şi feroviară. Din acest ultim punct de vedere, afectate au fost 18 localităţi de pe raza a 15 unităţi administrativ-teritoriale, pagubele înregistrate însumând circa 157 de milioane lei. Conform unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, în urma intervenţiei instituţiilor cu atribuţii în gestionarea riscuri specifice “situaţia a revenit la normal, fără a fi puse în pericol vieţi omeneşti”.

În conformitate cu acesta, la podul de pe DN17 A, km 50, în zona localităţii Suceviţa, la care precipitaţiile abundente au produs eroziuni, s-a luat măsura protejării cu anrocamente, în zonă circulându-se pe o bandă şi jumătate şi menţinându-se restricţie de 7,5 tone şi lăţime de 5 metri, restricţiile fiind semnalizate corespunzător. În vederea inventarierii distrugerilor şi a pagubelor cauzate de creşterile de temperatură, căderile abundente de precipitaţii şi efectele ulterioare, prin ordin al prefectului Mirela-Elena Adomnicăi au fost constituite comisii de evaluare, până la data raportului fiind întocmite 34 de procese-verbale şi două note de constatare. Potrivit comunicatului de presă, echipele Instituţiei Prefectului vor continua să facă evaluări ale pagubelor produse de inundaţii şi în alte localităţi ale judeţului Suceava, acestea făcând obiectul unui alt raport de sinteză care va fi analizat în şedinţa din săptămâna aceasta a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după care va fi iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern în scopul acordării unor despăgubiri de la bugetul statului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: