Asociaţia Municipiilor din România, întrunită la Suceava, a decis să ceară Guvernului banii „furaţi“ în primele trei luni ale anului

> Robert Negoiţă: Vom încuraja Guvernul să-şi respecte programul de guvernare

Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) a decis, vineri, la Suceava, să solicite o întrevedere pentru săptămâna viitoare cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici pentru a găsi soluţii pentru ieşirea din riscul de faliment a administraţiei publice locale, mai ales a municipiilor.

Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, a spus după şedinţă că unul dintre subiectele abordate a fost problema constrângerilor bugetare de care au avut parte localităţile în ultimii ani, în special anul trecut şi anul acesta.

„Unul dintre obiectivele vizitei la Guvern este să ne dea înapoi banii pe care ni i-a furat, minţindu-ne, pe primele trei luni ale anului. Ne-au promis că ne vor da 60 la sută dintr-un impozit pe venit mic, pe care ei l-au făcut mic, către municipii. Ne-au minţit pentru că ni i-au „furat“ pe primele trei luni. Acesta este un aspect pe care îl vom discuta foarte serios pentru că sunt foarte multe primării care nu-şi pot achita facturile de funcţionare, nu discutăm de investiţii pentru că aşa ceva nu prea ne-au mai lăsat”, a spus Negoiţă.

El a mai spus că primarii cer să fie inclus în lege acest procent de 60% din impozitul pe venit pentru a exista o stabilitate bugetară.

Robert Negoiţă a explicat că nimeni în această lume nu se dezvoltă fără credite, iar băncile au departamente în care se analizează riscul unor credite şi că în condiţiile în care sursele de finanţare la bugetele locale sunt modificate în fiecare an, riscul este unul crescut.

„Lipsa de predictibilitate ne duce la dificultăţi în a obţine finanţare şi costul de finanţare este foarte ridicat”, a spus Negoiţă.

El a mai declarat că primarii de municipii vor să încurajeze Guvernul să-şi respecte programul de guvernare, precizând că în programul de guvernare se prevede că plăţile sociale se fac de Guvern, iar acum, ceea ce se întâmplă excede programul de guvernare pentru că au fost transferate localităţilor. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a adăugat că fiecare entitate trebuie să respecte ceea ce şi-a asumat.

„Aşa cum noi implementăm programul de guvernare nu ne permitem să trimitem din obligaţiile pe care ni le-am luat către alte instituţii”, a spus Chirica.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: