Fermierii suceveni pot beneficia de asigurare subvenţionată împotriva fenomenelor meteorologice extreme

> „Pentru prima dată, s-a deschis o linie de finanţare prin care fermierii pot accesa sprijin financiar în vederea încheierii de poliţe de asigurare atât pentru culturi, cât şi pentru animale” arată Vasile Schipor, director executiv al OJFIR > Suportată în cadrul PNDR este o cotă de cel mult 70% din valoarea primei de asigurare, în cazul unor riscuri precum seceta, inundaţiile, grindina, îngheţul timpuriu de toamnă, ploile torenţiale, furtuna, vijelia şi tornada

Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava îi informează pe fermieri că pot obţine sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor. Directorul executiv Vasile Schipor spune că, în acest sens, a fost lansată o sesiune de primire a cererilor de finanţare prin intermediul Submăsurii 7.1 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNRD) 2014 – 2020. Sesiunea este deschisă până pe 30 noiembrie a.c., în cazul fermelor mici rata sprijinului nerambursabil fiind de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătite efectiv de către fermier, iar în cel al fermelor mari, de 55%. Riscurile eligibile sunt fenomenele climatice nefavorabile precum seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul timpuriu de toamnă, de iarnă sau cel târziu de primăvară, ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. Printre riscuri se numără şi infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor, prevăzute în HG nr. 563 din 2007. În această din urmă situaţie, producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau infestarea cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscută în mod oficial de autorităţile competente.

Sesiunea în curs se adresează fermierilor care au nevoie de sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primăvară, urmând ca spre sfârşitul anului să fie lansată o nouă sesiune a Submăsurii 17.1, pentru asigurarea culturilor de toamnă. „În ultima perioadă ne confruntăm cu inundaţii, grindină, furtuni şi chiar tornade. De aceea, pentru prima dată, s-a deschis o linie de finanţare prin care fermierii pot accesa sprijin financiar în vederea încheierii de poliţe de asigurare, atât pentru culturi, cât şi pentru animale” arată Vasile Schipor, menţionând că, astfel, riscurile care afectează producţia agricolă pot fi gestionate în mod corespunzător.

Solicitanţii trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile amintite şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare, în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract. Beneficiarii trebuie să utilizeze terenuri agricole, să deţină, să crească sau să exploatează animale, să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafeţele cultivate şi să nu „creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: