PSD Suceava 2020

Festivalul Zilele Limbii şi Teatrului Idiş la Suceava

> Sorin Golda: Numărul evreilor care au mai rămas este mic, dar moştenirea este mare > Aurel Vainer a acordat medalii de onoare „Avram Goldfaden” pentru „devotament în prezervarea limbii şi teatrului idiş”

 Festivalul Zilele Limbii şi Teatrului Idiş, aflat la a II-a ediţie la Suceava, a debutat cu deschiderea unei expoziţii la Muzeul de Istorie din Suceava privind implicarea evreilor în sprijinirea efortului românilor la câştigarea Primului Război Mondial.

Prezent la deschiderea festivalului, Robert Shorr, director în cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a spus că Suceava organizează pentru a doua oară Festivalul Limbii şi Teatrului Idiş, după ce anul trecut a fost promulgată legea iniţiată de deputatul Silviu Vexler prin care ziua de 30 mai este Ziua Limbii idiş în România.

El a spus că Suceava a fost un precursor, iar anul acesta sunt organizate manifestări şi la Bucureşti, şi la Iaşi, dar că Suceava este un exemplu care îi umple inima de bucurie.

Shorr a mulţumit sprijinului oferit de autorităţile locale şi judeţene sucevene pentru buna desfăşurare a manifestării.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, Sorin Golda, a prezentat o expoziţie privind participarea evreilor în Primul Război Mondial.

El a vorbit despre implicarea evreilor alături de români în Primul Război Mondial, subliniind că aceştia au contribuit la acest eveniment major şi că după înfăptuirea României Mari evreii au dobândit calitatea de cetăţeni români.

Golda a spus că Bucovina înseamnă Mica Europă, iar faptul că limba idiş a fost readusă la viaţă la Suceava arată respectul pe care evreii din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti îl au faţă de această zonă. El a subliniat şi sprijinul constant pe care Comunitatea Evreilor din Suceava îl primeşte din partea Primăriei Suceava, a Consiliului Judeţean Suceava şi Prefecturii Suceava.

El a spus că Suceava are un monument al eroilor evrei morţi în Primul Război Mondial şi că altul există la Fălticeni.

Sorin Golda a spus că România a fost întotdeauna o ţară tolerantă şi că evreii au trăit fără evenimente majore până la tragedia celui de-al Doilea Război Mondial şi a Holocaustului.

„Evreii au venit aici pentru că au găsit parteneri corecţi pentru a trăi într-o altă ţară” a spus preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava.

„Numărul evreilor care au mai rămas este mic. Moştenirea însă este mare, spun eu, lăsată în acest judeţ” a subliniat Golda.

Cu această ocazie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a emis o ediţie limitată de medalii de onoare „Avram Goldfaden”, acordate pentru „devotament în prezervarea limbii şi teatrului idiş”.

Astfel, preşedintele FCER Aurel Vainer a conferit această medalie de onoare preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarului Sucevei, Ion Lungu, prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorului executiv al Teatrului Municipal, Carmen Veronica Steiciuc, directorului adjunct Alina Mihăescu, rectorului USV, Valentin Popa, artiştilor Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva, jurnalistei Dana Humoreanu şi preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Suceava, Sorin Golda. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: