Spectacol aniversar Alexandru Brădăţan, un regal folcloric

 Arhiplină a fost, joi seară, sala Casei de Cultură din Suceava. Spectatorii – de la cei ce abia gânguresc până la cei cu păr nins – au venit la spectacolul aniversar al solistului de muzică populară Alexandru Brădăţan, care a sărbătorit 15 ani de cântec şi 30 de ani de viaţă. Un spectacol la care biletele s-au epuizat într-o singură zi, a fost prezentat, pe parcursul a trei ore, de Mihaela Zâna Bârsan, şi al cărui principal organizator a fost Primăria Municipiului Suceava.

L-a onorat cu participarea celebra Orchestră Naţională „Lăutarii” de la Chişinău, sub conducerea maestrului Nicolae Botgros, care s-a prezentat publicului sucevean într-o formă de zile mari. Prin zâmbet larg şi cald, maestrul moldovean a transmis, încă de la început, bucuria de a-i fi alături solistului în acest moment fast din carieră. Orchestra a acompaniat soliştii, dar a oferit şi momente de virtuozitate, confirmând binecunoscuta-i valoare. Dirijorul a mărturisit că se simte onorat să fie în oraşul al cărui cetăţean de onoare este şi a ţinut să spună, în ropotele de aplauze ale sălii, că „sunt român de când m-am născut”.

A fost o seară plină de emoţie. S-a citit pe chipul lui Alexandru Brădăţan, la întâlnirea cu publicul, şi pe chipurile celor din sală, care l-au primit cu aplauze. Între ei, prieteni vechi; Raluca Bercea a consumat pachetul meu de şerveţele de câte lacrimi i s-au prelins pe obraji şi a fost dovada – pe lângă altele, numeroase, din sală, uşor vizibile – că artistul este şi un om preţuit: „Am trăit alături de el bucuria reuşitei şi îl felicit din toată inima. Ne este exemplu de educaţie şi profesionalism”.

S-a simţit, în ciuda celor 15 ani de cântec, emoţie şi în vocea lui Alexandru, când a interpretat câteva melodii din repertoriul său, între ele şi cea cu care a câştigat Trofeul Festivalului de la Mamaia, din 2008.

Aceeaşi emoţie a plutit peste momentul în care, alături de grupul „Dor de la Humor” şi de solista Simona Matachi, s-a aflat pe scenă cea care i-a îndrumat primii paşi pe drumul cântecului popular, Maria Macovei. Declarându-se onorată de a fi putut cânta acompaniată de celebra orchestră „Lautarii”, aceasta l-a îndemnat pe fostul său elev să fie „întotdeauna cinstit cu sine” şi i-a adresat vorbe din suflet: „Ferice că nu ai uitat de unde ai plecat!” A primit de la sărbătorit flori şi asigurarea că o va invita să-i fie alături şi atunci când „va sărbători 80 de ani de cântec”.

Cântece din Moldova şi Bucovina au răsunat în sală aduse la „Fetele de la Botoşani, de Nicu Mâţă, de Andreea Haisan şi de Ancuţa Corţălan. Maramureşul, Sibiul, Muntenia, Oltenia, Banatul au avut reprezentante în persoana talentaţilor solişti Stena Stepanescu, Oana Tomoiagă, Bogdan Cioranu, Codruţa Rodean, Gabriel Dumitru, Maria Beatrice Băndoi.

Un moment cu totul special a fost cel în care pe scenă s-a aflat îndrăgitul actor Alexandru Arşinel, mândru să se afle acasă, alături de o orchestră valoroasă şi un „dirijor genial”, invitat de Alexandru Brădăţan «pentru a-l însoţi la lansarea ultimei sale compoziţii, „Maică, măiculiţa mea”». A fost melodia care a fost cântată şi recitată, în dialog, de cei doi, dedicată celei care, din sală, îi privea cu ochi umezi.

Special a fost şi momentul când s-a urcat pe scenă primarul oraşului Suceava, Ion Lungu. Declarându-se „mare iubitor de folclor” şi susţinător al tinerelor talente, acesta i-a înmânat maestrului Arşinel – cetăţean de onoare al municipiului Suceava, „care face cinste oraşului şi judeţului Suceava, Bucovinei, României”) – Diploma şi Medalia de Cetăţean al Centenarului, însoţită de o Diplomă de Excelenţă, la aniversarea a 80 de ani de viaţă, „pentru activitatea artistică dedicată teatrului românesc şi pentru promovarea imaginii municipiului Suceava în ţară şi în străinătate”, iar dirijorului Nicolae Botgros – medalia „România Mare”, diploma şi medalia de „Cetăţean al Centenarului”, precum şi o diplomă de excelenţă pentru „contribuţia adusă în promovarea folclorului românesc la nivel naţional şi internaţional”. I-a adresat provocarea, dar şi invitaţia, ca pe 24 iunie să vină şi să cânte la Suceava, în zi de hram.

Lui Alexandru Brădăţan i-a oferit o medalie aniversară „630 de ani de la atestarea documentară a Sucevei” şi o diplomă de excelenţă „pentru cei 15 ani de activitate artistică şi promovarea folclorului bucovinean”. „Cele mai frumoase sârbe şi hore se dansează pe muzica lui Alexandru Brădăţan”, a încheiat edilul sucevean.

Prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, i-a felicitat pe Alexandru Arşinel pentru recenta sa includere în Cartea Valorilor Bucovinei şi pe Alexandru Brădăţan, pentru spectacolul care a umplut sala Casei de Cultură, aşa cum a făcut anul trecut şi prietena şi colega sa de cântec Angelica Flutur. „Dacă folclorul înseamnă tradiţie, iar tradiţia înseamnă trecut, eu, în seara asta, am convingerea că folclorul are viitor”, a spus Mirela Adomnicăi.

Prieteni şi colegi de generaţie artistică – Vlăduţa Lupău, Olguţa Berbec, Angelica Flutur şi Paul Ananie – au fost protagoniştii următorului moment muzical, urmaţi de interpreţii Viorica Macovei, Dan Doboş, Sorin Filip şi Leonard Zamă, iar Alexandru Brădăţan a interpretat şi două melodii în primă audiţie şi a cântat, în duet, împreună cu Andreea Haisan şi cu Vlăduţa Lupău. Alături de Gabriel Dumitru, Nicu Mâţă, Paul Ananie a cântat un emoţionant cântec, „Peste Prut, la răsărit”, primit cu emoţie şi multe aplauze de spectatori.

Fiecare persoană care şi-a cumpărat bilet la spectacolul aniversar Alexandru Brădăţan a primit, la intrarea în sală, două CD-uri ale artistului.

Alexandru Brădăţan este iubit la Suceava. Este răsplata pe care publicul o dă unui solist care, la rândul său, îl iubeşte şi îl respectă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: