În cazul elevilor de la Bădeuţi ajunşi la spitalul rădăuţean

Nu a fost vorba de toxiinfecţie alimentară, ci, „probabil”, de indigestie

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava ne-a informat ieri că a finalizat ancheta în cazul unui eveniment epidemiologic recent, despre care „Crai nou” v-a informat. Reamintim că 9 elevi de clasa a III-a din cadrul Şcolii Generale Bădeuţi au ajuns, la data de 13 mai a.c., la Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi, prezentând (conform precizărilor DSP) „simptomatologie digestivă uşoară”.

„Deşi iniţial a existat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară (caz posibil), conform definiţiei de caz din Metodologia de supraveghere a focarelor de toxiinfecţie alimentară, aceasta a fost infirmată epidemiologic” a specificat ieri dr. Liliana Grădinariu, directorul executiv al DSP Suceava. Potrivit acesteia, suspiciunea iniţială a fost infirmată epidemiologic din următoarele motive: produsul alimentar incriminat – lapte – a fost corespunzător din punct de vedere chimic şi bacteriologic, conform Raportului de încercare nr. 51828/17.05.2019; de la pacienţi nu s-a izolat agent patogen, neexistând produse patologice care să poată fi recoltate (lichid de vărsătură, materii fecale); apariţia foarte rapidă a unor simptome digestive uşoare (la 2-10 minute de la ingestie) se putea produce în două circumstanţe: fie inoculul microbian a fost extrem de mare – fapt infirmat de analiza produsului, fie a fost vorba de o indigestie provocată de înghiţirea unei cantităţi mai mari de lapte în timp foarte scurt şi apariţia prin „simpatie” a simptomelor la ceilalţi elevi; simptomele digestive uşoare au apărut la un număr mic de elevi faţă de numărul total al elevilor care au primit produsele alimentare (522 de elevi).

În concluzie, dr. Liliana Grădinariu apreciază că „acest episod epidemiologic a fost corect raportat de instituţiile implicate (şcoală, ambulanţă, spital), însă nu a fost vorba de o toxiinfecţie alimentară, ci probabil de indigestie”. (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: