Gheorghe Flutur, îmbrăcat cu straie populare de la el din sat, la Hora Bucovinei

„Să iubim, tineri dragi, autenticul şi straiul popular”

> Vom lansa încă două proiecte de promovare: „Fă nunta în Bucovina!” şi „Ai verde în Bucovina!”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut, duminică, la Bucşoaia, la „Hora Bucovinei”, un apel pentru păstrarea tradiţiilor şi autenticului bucovinean.

„Ce declaraţie de iubire a folclorului şi autenticului decât că m-am îmbrăcat în straie populare de la mine din sat? Am luat o cămeşă nouă făcută în Botoşana, în satul meu drag, din mătase albă, o curea cu mărgele, cizme noi – că m-au criticat la Balul Gospodarilor că le aveam prea lungi – o pălărie nouă şi o bundiţă cu dihor. Să iubim, tineri dragi, autenticul şi straiul popular. Să nu vă fie ruşine de asta”, a spus Flutur participanţilor la Hora Bucovinei.

El a arătat că şi-a dorit mult ca România să mai aibă ce are Bucovina şi a prezentat proiectele actuale de promovare a zonei, de la „Hai în Bucovina”, „Zestrea Bucovinei”, „Paştele în Bucovina”, „Crăciun în Bucovina”, „Pelerin în Bucovina”, „Întâlniri bucovinene”, „Gustă din Bucovina”, „Hora Bucovinei”, toate proiectele fiind promovate împreună cu sucevenii.

„Îndemnul meu este ca tineretul să păstreze în continuare obiceiurile şi tradiţiile. „Hora Bucovinei” a devenit un moment de referinţă în întreaga ţară. Nu are nimeni din ţară aşa ceva. Este un loc unde se întâlnesc minorităţile Bucovinei, unde este un mozaic al costumelor populare, de obiceiuri, de tradiţii”, a spus Flutur.

El a admirat modul în care au fost amenajate stânile în zona unde se desfăşoară Hora Bucovinei şi a remarcat gastronomia de excepţie.

Preşedintele Flutur a mai spus că în anul 2008 când a iniţiat acest festival, prima ediţie a fost timidă, dar acum sunt peste 50 de primării din diverse vetre folclorice împreună cu dansatori.

El a arătat că în acest an a fost o horă de altădată şi că sunt orchestre, fanfare, care cântă, iar participanţii dansează chiar dacă iarba este un pic udă după ploi.

Flutur a mai spus că Bucovina a devenit numărul 1 în ceea ce priveşte autenticul în această ţară şi tot mai multă lume se interesează de această zonă.

„Nouă nu ne rămâne decât să fim tradiţionali şi originali”, a spus Flutur.

El a anunţat două programe mari pentru Bucovina: „Ai verde în Bucovina!” şi „Fă nuntă în Bucovina!”. Primul program se va derula în luna august şi se va desfăşura prin organizarea Sărbătorii Munţilor, în Rarău, Giumalău, Suhard, Stânişoara. Cel de-al doilea presupune organizarea de nunţi tradiţionale în Bucovina, cu port popular şi gastronomia locală minunată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: