O lume în care speranţa îşi face loc firesc…

 La Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni, vineri, 17 mai, a avut loc vernisajul celei de-a treia expoziţii personale de pictură a artistei plastice Mariea Lungu, un jurnal în imagini despre un om care, după o viaţă în farmacie, a ieşit la pensie dar este în continuare implicat, angajat în căutarea fericirii care se construieşte prin imagini oferite privitorului. Dacă în prima expoziţie artista ne-a prezentat peisaje, în cea de-a doua case tradiţionale, în cea de-a treia avem în principal flori, dar şi portrete şi, bineînţeles, casele tradiţionale din Bucovina şi de pe Valea Şomuzului. La fel ca şi celelalte două expoziţii din oraşul natal, şi al treilea eveniment expoziţional – derulat în prezenţa unui public select, cunoscător al fenomenului artistic, a invitaţilor şi a prietenilor – i-a introdus pe cei prezenţi într-o lume în care speranţa îşi face loc firesc şi neîndoielnic în firea omului contemporan, care poate deveni un om fericit, prin intermediul a ceea ce realizează sau creează.

Drumul artei este anevoios

Pentru farmacista pensionară Mariea Lungu, pictura îşi are izvorul în experienţe de viaţă, de stare, în vizite prin locuri care uimesc prin frumuseţe, oameni dragi şi nu în ultimul rând în lectură. În urmă cu 3 ani, ea a început să-şi şlefuiască talentul cu un profesionist în artă, inspectorul şcolar pentru arte în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Loredana Mihaela Ceică.

„În sufletul dumneaei, dintotdeauna a dorit să picteze, dar în momentul în care ne-am întâlnit a dorit ca această pasiune să fie îndrumată, să fie certificată de cineva cu studii de artă. Întotdeauna acest lucru îţi dă încrederea de a merge pe acest drum, pentru că drumul artei este anevoios, sunt foarte mulţi artişti plastici profesionişti care încearcă să se afirme, să expună lucrările şi fiecare crede că este mai valoros decât celălalt.

În momentul în care faci un lucru cu foarte multă pasiune, foarte multă dăruire, când simţi că eşti pentru acel lucru, începi să dai rezultate cât mai bune. De la o întâlnire la alta, lucrările dnei Lungu capătă din ce în ce mai multă valoare, din ce în ce mai mult profesionalism. Când am văzut primele lucrări am simţit că are acea genă de artist; dar sunt unele lucruri pe care trebuie să le înveţi în ceea ce priveşte teoria artei. De fiecare dată când ne-am întâlnit am încercat să abordăm o altă temă şi acest lucru s-a văzut în expoziţiile organizate.

Cel mai bine ne desfăşurăm atunci când pictăm flori. Sensibilitatea doamnei prin aceste flori este dăruită astăzi dumneavoastră şi, în momentul în care veţi privi tablourile, veţi simţi această dragoste pentru viaţă, pentru bucurie, printr-un colorit viu, dinamic, ceea ce exprimă caracterul şi felul doamnei de a fi” a precizat prof. Loredana Ceică.

Arta ne ajută să comunicăm folosind un limbaj diferit şi personal

Criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava, s-a referit la sensibilitatea artistei, un artist realist, cu o viziune de ansamblu şi o putere de răzbatere extraordinară, care îşi găseşte siguranţa doar abia când stabileşte un echilibru între familie şi hobby; dar a vorbit şi de mesajele transmise prin lucrări.

„Marieana Lungu a ales o cale nu tocmai uşoară şi la îndemâna oricui să ne transmită ceea ce doreşte. Ea munceşte necontenit şi cu multă pasiune pentru a-şi cizela stilul de lucru, este într-un plin proces de căutare, analiză, dezvoltare, în domeniul picturii. Artista traversează cu ambiţie o etapă constructivistă, dezlănţuind într-o explozie de culoare şi îngăduind o formă de libertate a celor mai îndrăzneţe combinaţii. Este graţioasă, feminină, iar lucrările ei contrastează cu învelişul fragil, lăsându-ne să descoperim o altă latură, spiritul liber, jucăuş, tânăr, o persoană veselă şi plină de speranţă. După maniera de lucru ne putem da seama că Marieana Lungu este o persoană hotărâtă, intuitivă, statornică, extrem de energică şi eficientă în tot ceea ce realizează, ceea ce face ca trecerile, gradaţiile şi îmbinările tuturor nuanţelor pe care le-a ales în realizarea compoziţiilor să deţină o armonie proprie, chiar deosebită.

Pentru artista Marieana Lungu, natura rămâne un punct de plecare printr-un fel de alegorie. Ea depăşeşte concretul vizual în pictură din care rezultă o altă imagine a naturii. Artista nu copiază fidel natura, ci o exprimă în felul său, o sugerează prin propria imaginaţie şi sensibilitate. Se pare că artista nu poate privi decât în spectrul ei vizual şi o face bine. Avem şi câteva încercări de portret, care constituie un poem cu accesorii, plin de spaţiu şi visare. Arta aici este cu mult mai anevoioasă, nu toţi artiştii reuşesc să realizeze portret, pentru că nu este uşor. Sunt şi artiştii profesionişti, cu studii în domeniul artei, care nu îndrăznesc să facă portret, nu le iese din păcate, dar excelează pe alte tematici.

Fantezia, umorul, capacitatea de transfigurare a realului cu un firesc uimitor, dar şi simţul acut al concretului sunt expuse în aceste lucrări realizate cu o siguranţă lipsită de orice complexe, cu o capacitate de alegere a detaliului savuros şi a configurării unităţii ansamblului.

Lăsând emoţiile să se descătuşeze prin intermediul picturii se formează şi o armonie între suflet şi minte, relaxare şi detaşarea de cotidian care ne ajută pe termen lung atât din punct de vedere energetic, spiritual cât şi din punct de vedere emoţional” a spus Delia Leizeriuc.

„Sufletul meu este pânza, iar sentimentele sunt culorile ce vă încântă ochiul”

Mariea Lungu frapează prin curajul de a transpune sentimentele, ideile, mesajele într-o manieră individuală, ea fiind un veritabil exemplu de curaj, ţinând cont că, la aproape 65 de ani, mulţi pensionari nu mai fac nimic. După o viaţă petrecută printre preparate de farmacie şi medicamente, şi-a dedicat anii „eliberării” din halatul alb studiului picturii la Şcoala Populară de Artă şi ambiţiei de a făuri ceva pentru suflet: comunicarea prin folosirea unui limbaj diferit şi personal al picturii.

Aşa cum preciza Delia Leizeriuc, această forţă ne ajută să ne deconectăm de probleme, să ieşim din angoasă, ne determină să descoperim sentimente care par ascunse şi ne îmbunătăţeşte capacitatea de exprimare. Lăsând emoţiile să se descătuşeze prin intermediul picturii, se formează şi o armonie între suflet şi minte, o relaxare şi detaşare de cotidian care ne ajută pe termen lung atât din punct de vedere energetic, spiritual, cât şi din punct de vedere emoţional.

 „Sufletul meu este pânza, iar sentimentele sunt culorile ce vă încântă ochiul, care aleargă de la un tablou la altul căutând ceva asemănător din viaţa dumneavoastră. Uneori îmi pare bine că oamenii au inventat pictura, pentru că fiecare îşi pictează viaţa în culorile sufletului. Daţi-mi o zambilă şi vă pictez sufletul pe parfumul ei, pentru că omul este ca o floare, înfloreşte parfumând vieţile altor oameni. Pictura este ca o poezie tăcută, este tăcerea minţii, este muzica ochiului, este o fotografie cu ochi de artist.

Eu cred că în pictură am găsit acea frumuseţe interioară transpusă prin culoarea gândului şi materializată printr-o punte de legătură misterioasă între suflet şi pânză. Dacă sculptura este o artă a atingerii, matematica o artă a gândirii, muzica o artă a sufletului, pictura este o artă a privirii. Fiecare dintre noi ar trebui să asculte puţină muzică, să citească o poezie, să privească un tablou, iar atunci viaţa i se va părea mai frumoasă. Toate tablourile pictate de mine au ceva din sufletul meu, din gânduri, din amintiri, din tristeţi, din bucurii, iar lumina care transpare din culoare este pentru casa sufletului fiecăruia dintre voi. Tablourile pe care le vedeţi sunt ca o carte deschisă a vieţii care a trecut, a ceea ce sunt azi şi ceea ce voi fi mâine” ne-a mărturisit pictoriţa Mariea Lungu.

Albumul de artă plastică „Contemporary Art Platform”

În cadrul întâlnirii cu mediul cultural fălticenean a fost lansat şi albumul de artă plastică „Contemporary Art Platform”, editat de prof. Cătălin Alexandru Chifan de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, care are printre colaboratori pe prof. Loredana Ceică şi pe criticul Delia Leizeriuc, în paginile lucrării regăsindu-se inclusiv picturi semnate Mariea Lungu.

„Nu există artist amator. Din punctul meu de vedere, sunt foarte mulţi oameni care pur şi simplu au talent înnăscut, nu au avut oportunitatea de a studia la universități de artă din anumite considerente, dar pictează excepţional, uneori poate mai bine ca alţii care s-au zbătut în cadrul facultăţilor de arte, au învăţat, au avut profesori foarte buni, dar care nu au reuşit să îi scoată de pe băncile facultăţii la fel de buni ca pe cei aşa-zişi amatori” a precizat Delia Leizeriuc.

Pe simezele Muzeului Apelor au expus primele lucrări, alături de bunica Mariea Lungu, cele două nepoate Francesca şi Izabela-Andreea.

„Când nepoatele au observat pasiunea bunicilor, au încercat să fie alături de ea şi şi-au exprimat pe pânze talentul moştenit de la bunica. În expoziţia de astăzi, bunica a adus şi câteva lucrări ale nepoatelor, răsplătite cu diplome de excelenţă” a precizat Loredana Ceică.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI