Depozitul de deşeuri de la Moara a devenit funcţional

> Gheorghe Flutur: Vom monitoriza funcţionarea acestui depozit unde nu se vor primi decât deşeuri colectate selectiv. Va fi declanşată şi o campanie privind colectarea selectivă a deşeurilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, ieri, la depozitul de deşeuri de la Moara, la începerea funcţionării acestuia, fiind aduse primele camioane cu deşeuri atât reciclabile, cât şi deşeuri menajere.

Gheorghe Flutur a spus că la circa o lună de zile de la încredinţarea operării temporare se primesc deja primele maşini cu deşeuri la acest depozit.

 El a prezentat manualul de operare al depozitului, care este ca un caiet de sarcini care trebuie respectat.

„De astăzi, depozitul de la Moara primeşte deşeuri colectate selectiv” a declarat Flutur.

El a spus că au fost deja închise vanele, iar toată apa rezultată, inclusiv din ploi, va trece prin staţia de epurare.

Prima maşină care a intrat pe poarta depozitului a fost cu deşeuri reciclabile, a fost cântărită, a intrat în depozitul din staţia de sortare unde a lăsat deşeurile care apoi urmează să fie sortate şi se vor face baloţi care vor fi apoi trimişi societăţilor specializate în valorificarea deşeurilor reciclabile.

A doua maşină care a intrat pe poarta depozitului, cu deşeuri menajere, a mers direct la groapa de gunoi, unde a fost răsturnată în prima celulă de depozitare amenajată, de 625 de mp, urmând ca, după celelalte transporturi din cursul zilei, seara să fie pus un strat de pământ de circa 10 centimetri deasupra, operaţiunea urmând să fie reluată până când se ajunge la înălţimea de 2 metri, când se acoperă cu 20 de centimetri de pământ şi se deschide o nouă celulă de depozitare.

Gheorghe Flutur a constatat că în încărcătura de gunoi menajer era prea mult plastic şi a spus că el consideră că e nevoie de mult mai multă atenţie la selectare.

„Avem de lucru mult pentru a sorta corespunzător deşeurile. Prea mult plastic aici unde nu trebuia să fie plastic” a spus Gheorghe Flutur.

El consideră că trebuie să înceapă foarte serios procesul de selectare a deşeurilor şi că va fi nevoie şi de o operaţiune de conştientizare a populaţiei.

Totodată, preşedintele CJ Suceava a atras atenţia că cei care aduc deşeuri nesortate corespunzător riscă să fie întorşi cu maşinile de deşeuri, dar şi să fie sancţionaţi.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, la Moara se vor depozita anual circa 1,35 de milioane de metri cubi de deşeuri, adică circa 450 de tone de deşeuri pe zi, respectiv 40-50 de maşini pe zi.

Gheorghe Flutur a spus că atunci când vor funcţiona şi staţiile de transfer de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni, vor veni maşini mai mari, iar numărul de transporturi zilnice va scădea.

Preşedintele CJ Gheorghe Flutur a mai precizat că aproape 100 de tone, zilnic, vin din municipiul Suceava.

„Noi urmărim cu atenţie zi de zi pentru că vrem să vedem cu funcţionează şi staţia de epurare care trebuie amorsată. Are trei tipuri de filtre, biologic, electromagnetic şi chimic” a explicat el.

Gheorghe Flutur a subliniat că de acum staţia de la Moara funcţionează şi că operatorul a angajat deja circa 30 de persoane, iar când va funcţiona la capacitate normală va avea nevoie de circa 60 de angajaţi.

În primă fază, la depozitul de la Moara vor fi aduse deşeurile din cele 114 localităţi sucevene, urmând ca după ce depozitul de la Pojorâta va primi acordul de mediu, deşeurile din zona de munte să fie duse acolo.

Gheorghe a menţionat că depozitul de la Pojorâta va primi doar circa 350.000 de mc de deşeuri anual, faţă de un milion de mc al celui de la Moara.

Gheorghe Flutur a spus că în ceea ce priveşte funcţionarea depozitului de la Pojorâta se aşteaptă şi decizii ale instanţelor de judecată, ultimele procese fiind câştigate de CJ Suceava.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că cel mai important este ca deşeurile să fie colectate selectiv şi că este datoria fiecăruia să convingă rude, prieteni, cunoscuţi, vecini, să selecteze deşeurile. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: